előző lap

Sajátos esemény ez Csíkmadaras történetében – hangzott el azon a szerdai, a csíkmadarasi községházán megtartott sajtótájékoztatón, melynek keretében helyi vállalkozók írtak alá fogyasztói szerződést a villamos-energiát termelő csíkmadarasi Aqua Energia Kft. – vel.

Az esemény bevezetőjében Bíró László csíkmadarasi polgármester kifejtette, első körben hihetetlennek tűnt, amit a település vezetősége, néhány helyi vállalkozóval karöltve megálmodott: saját maga által épített törpe vízerőművekkel állítsanak elő villamos-energiát, és értékesítsék is azt. „Sokan kételkedtek ebben a projektben, most pedig oda jutottunk, hogy az általunk megtermelt energiát tudjuk eladni, kedvező helyzetbe hozva a helyieket is” – emelte ki a községvezető.

Mint ismeretes, Csíkmadaras hat esztendeje indult el az energiatermelés nyögvenyelős útján, a 2009-2014-es időszakban  önerőből, a megyei önkormányzat és a helyi vállalkozók segítségével sikerült megépítenie két törpe vízerőművet. Ezek működtetését a csíkmadarasi Aqua Energia Kft. látja el, amely, a romániai energiapiac liberalizációja révén, immár villamos-energia szolgáltatóként is felléphet a piacon.

Nyereség a helyi vállalkozóknak

Nem hiába jelöltük meg erőforrásként a Hargita megyei gazdasági stratégiában a vízerőműveket – jelentette ki a szerződéskötésen jelen levő Becze István megyei tanácsos. Hargita Megye Önkormányzatának képviselőjeként kifejtette, az említett erőforrást lehet jól és rosszul is használni, utóbbira sajnos számos példa van az országban. „Ha meg tudjuk tenni, hogy ezt az erőforrást a helyi gazdaság javára fordítjuk, akkor már elértük célunkat” – magyarázta Becze. Véleménye szerint nagy siker a csíkmadarasi történet, hiszen helyi vállalkozók érzik annak pozitív hatását, hogy előnyösebb áron kapják az egyébként helyben megtermelt energiát.

Akár 15 százalékos megtakarítás is lehet

„Jobb áron tudjuk adni a villamos energiát, mert mi magunk termeljük azt” – nyomatékosított Mészáros Csaba. Az Aqua Energia Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, az országos áramszolgáltató mellett az általa vezetett cég kapta meg elsőként a szolgáltatói engedélyt Hargita megyében. Az ügyvezető kiemelte, első körben vállalkozásokkal kötnek szerződéseket, legtöbb két éven belül az egyéni fogyasztókra is sor kerülhet. Mészárostól megtudhattuk, a jelenlegi számítások szerint ez a cégeknek 5-10 százalékos megtakarítást jelent a villanyszámlából, önkormányzatok számára akár 15 százalék is lehet ez a szám.  „Jelenlegi termelői kapacitásunk el tudná látni Csíkmadarast. Elképzeléseink szerint azonban Hargita megye energiaszükségletének öt százalékát szeretnénk biztosítani” – nyugtázta az ügyvezető.

 Egyelőre két madarasi cég kap olcsóbb áramot

A szerdai eseményen két csíkmadarasi cég kötött fogyasztói szerződést: a Bomilact Madaras Tejfeldolgozó Kft., illetve a Bio-Pék Kft.. Előbbi vezetője, Bogács Lóránd elmondta, valóban megtakarítást jelent ez a vállalkozása számára, ám a legjobb az lenne, ha az egész községben saját hálózatot tudna kiépíteni az Aqua Energia, így nem kellene bért fizetnie az országos szolgáltatónak. Ily módon pedig még olcsóbban lehetne villanyáramhoz juttatni a helybélieket. Információink szerint további csíkmadarasi vállalkozók is érdeklődnek az Aqua Energia által kínált fogyasztói szerződések iránt.

Szólj hozzá!

Kapcsolódó képek