előző lap

Egyetlen szolgáltatónak szeretné kiadni a csíkmadarasi közvilágítás üzemeltetését az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban több határozatot is elfogadott az önkormányzat legutóbbi, múlt héten megtartott soros ülésén. Ugyanakkor az is eldőlt, májustól drágábban szállítja a szemetet az RDE Huron. Megkésett beszámoló következik.

 

Elfogadta azt a tenderfüzetet a testület, mely lehetővé teszi, hogy a következő hetekben közbeszerzésre írja ki a csíkmadarasi közvilágítás üzemeltetését. Ezzel együtt ennek a szolgáltatásnak a szabályzatát is elfogadták a képviselők. A közel hatvan oldalas dokumentum részletesen tárgyalja, hogy milyen paraméterek között kell szolgáltatni a közvilágítást a településen, és honlapunkon részletesen tanulmányozható. Amit még tudni érdemes, csak olyan szolgáltató jöhet számításba, amely a karbantartást is elvégzi.

Pénz ide, pénz oda

Mint kiderült, szeptembertől kizárólag a Telekom Románia szolgáltatja a hivatalnak a vezetékes-, mobil- és internet szolgáltatást. Az új szerződés révén a községháza havi kétszáz lejjel olcsóbban részesül az említett összetett szolgáltatásban.

Drágábban szállítja viszont a szemetet májustól az RDE Huron. Mint arról már márciusban szó esett, háztartások esetében közel 30 százalékos áremelkedést kért a hulladék elszállítására a köztisztasági vállalat. A kérdés ismét napirendre került, hiszen döntés hiányában nem lett volna aki elszállítsa a szemetet a községből. Korábban már jeleztük, hogy a környezetvédelmi minisztérium már 2013-ban kilátásba helyezte, hogy a hulladékgazdálkodóknak tonnánként 80 lej illetéket kell fizetniük a lerakóban tárolt szemét után, azonban ennek bevezetését a kormány végül 2017-re halasztotta. Az RDE Hargita például emiatt február 25-én a januári szemétmennyiség után több mint ötvenezer lej adót fizetett a Környezetvédelmi Alapnak. A cég illetékesei korábbi előterjesztésükben azt is kiemelték, hogy ezzel együtt jelentősen nőttek a bérköltségek is, így a korábbi, szállításonkénti 3960 lejes egységárhoz képest májustól  5100 lejes költséget számolna fel a szolgáltató, ez havi egy szemétbegyűjtést és elszállítást jelent. Jogi személyek esetében a tarifa 18 százalékkal nőne. A testület, a márciusi halasztás után végül jóváhagyta a szolgáltató áremelésre vonatkozó kérését.

Az ülés további részében elfogadta a testület Doboly Szekeres Tamás felmondását a Gos Mad Kft. ügyvezetői tisztségéből, illetve az ivóvíz- és szennyvízhálózat átadását a Harvíz Rt.-nek.

Szólj hozzá!