előző lap

Kedves Bálint Sándor - Aranka, kedves szülők, kedves vendégek!

Ünnepélyes ez a pillanat, hatványozottan.  Mindenképp meghitt esemény elsősorban számotokra, hisz eljött az idő. Egy új életpályára szántátok el magatokat, egy új időszámítás következik be az életetekben. Megható pillanat ugyanakkor számunkra is, hisz a vőlegény zenészkollégám, ebből adódóan itt előttünk kap formát egy zenészcsalád. A mai naptól kezdve nem csak az egyéni muzsikája, hanem társa rezgései, azaz családja produkciója a meghatározó. Mitöbb, szívügye a nagyzenekar zenészei, azok családjai, sőt azok rokonai, pontosabban az egész világ ügyének a meghatározása. Állításom igaz, hiszen egy közismert dal szövegéből merítettem a felismerést: "muzsikusnak dalból van a lelke, az egész világ szíve dobog benne..." Sándor nem csak zenész, hanem karmester is. E minősítése sokkal több munkával és felelőséggel ruházza fel. A karmester rendelkezik azzal a képességgel, hogy a munkaasztalára helyezett több oldalas művet megismerve, lelkében képes a perc töredékében átélni a papírra pötyögött anyagot - az al capo al fine ig, azaz az alfájától, az omegáig. Ettől a pillanattól kezdve jön a neheze, hiszen kemény munkával, odaadással lépésről lépésre fel kell építenie a produkciót. A formát meg kell tölteni tartalommal, a zenekarral meg kell ismertetni az anyagot, egyénenként mindenki meg kell tanulja a rászabott stimm anyagát. A próbák alatt keményen készülni kell, hiszen közeledik az előadás, amely minősít. Az előadás anyaszültre vetkőzteti a társaságot. Ha a karmester irányításában a zenészek mindegyike felkészült, az egyéni és a közössége szintjén is tartja a pozícióját, lelket lehel, megszólaltatja a kottába sűrített masszát, jön az elismerés, a taps, az eufória, az örömkönnyek.

Kedves Ifjú pár!

Életetek zenészeiként elszántátok magatokat a nagy produkcióra, a mai naptól kezdve primavisztára fogtok muzsikálni, próbalehetőség nélkül, egy gyorsan változó szerepkörben, olyan környezetben, ahol adott esetben kis karmester kell legyél, egy másik pillanatban egyszerre akár több hangszeren is játszó, egyben könnyhullató néző is kell lenni. Ebben a produkciótokban mi csakis körülmények vagyunk. Néhányan szervezők, van közöttünk dekorációs, van hangtechnikus, némi fénytechnikus, ha jól megkeressük, még jegyszedő is kerül, azonban mi bizakodó nézők vagyunk, mert azt látjuk, hogy felkészültetek és mindenetek meg van ahhoz, hogy szerepeteket a legügyesebben játszátok. Köztudott, mindannyiunkat irányít a nagy karmesterünk. Ennek tudatában sokkal könnyebb muzsikálni, csak figyelmes kell lenni, fel kell ismerni az eszközöket, a lehetőségeket, ha kell erőteljesebben, olykor lágyan, de határozottan, mikor primásként, s ha kell, kísérőként a lényeg, hogy a nagy zenekar érvényesüljön. 

Kedves Sándor és Aranka!

Ha már eldöntöttétek, hogy mostantól Ti ketten egy bandában bazseváltok, mi a házasságkötési szándékotokat formába öntjük, és jó kívánságainkkal halmozunk el! A polgármesteri hivatal és a magam nevében gratulálok, kívánjuk, hogy éljetek sokáig és legyetek boldogok.

Kapcsolódó képek