előző lap

Újabb projektekre kérhetők támogatások a Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL II.) keretében. A fejlesztési minisztérium nemrég tájékoztatott arról, hogy a tavaly útjára indított programban megmaradt összegek újraosztására készül.  A községvezetőség szándéka, hogy a főút menti területrendezésre kérjen finanszírozást.

 

Kormányzati forrásból újulna meg a főút menti terület. Látványos arculatjavítás

Bíró László polgármester ezzel kapcsolatban kifejtette, kiváló lehetőség adódott a község főút menti területének a felújítására és modernizálására. Az előzetes tervek szerint mintegy két kilométer hosszúságban épülne járda és biciklisáv az E578-as számú európai út mentén, mindezzel együtt a vízelvezető sáncokat is felújítanák, illetve a különböző közművek is a földbe kerülnének. A polgármester szerint ez a beruházás elengedhetetlen a közlekedésbiztonság javítása, illetve a község arculatának javítása szempontjából. „A lehető leggyorsabban kell lépnünk, hiszen a pályázatok leadási sorrendben nyernek finanszírozást” – említette az elöljáró. A fejlesztési minisztérium értesítése szerint a pályázati dokumentációkat október 8-ig kell leadni, a forrásokat a tavalyi szerződéskötésekből megmaradt összegekből biztosítanák.

Mint ismeretes, községünk 2017 végén három munkálatra kötött finanszírozási szerződést a PNDL keretében. 834 ezer lejből (az összeg az áfát is tartalmazza) újul meg a község vasúton aluli közvilágítása, több mint hatmillió lejt fordíthatunk a vízhálózat bővítésére, illetve közel 15 millió lejből történhet meg a település úthálózatának további rendbetétele. Itt azokról az útszakaszokról van szó, amelyek kimaradtak a Felcsíki Integrált Projekt keretében jelenleg zajló aszfaltozási munkálatokból. A tervek az aszfaltozáson kívül a villanyhálózat földbe helyezését, illetve a közvilágítás felújítását is tartalmazzák az érintett szakaszokon.

Kihívást jelent a tervezés

A főút menti járdák tervezése egyébként két évvel ezelőtt már elkezdődött, a terveket a jászvásári D&G Print Line Kft. készíti. A cég mérnök-ügyvezetője az a Doru Nicolae, aki projektvezetőként felügyelte az E578-as európai út Kőköstől Szászrégenig terjedő, több évvel ezelőtt lebonyolított felújítását. A szakember szerint igazi kihívást jelent számukra a tervezés, hiszen a főút és az ingatlanok közötti felület nagyon keskeny, a járdaépítést pedig a közművek földbe helyezése kell megelőznie. A víz és szennyvízcsatornák fővezetékeinek földbe helyezése megtörtént a főút mentén, földbe kell kerülnie viszont még a gáz-, kommunikációs- és villamoshálózatnak is. Utóbbi három lefektetését egy, a majdani járda alatt kiépítendő, emeletes mini-csatornarendszer kiépítése révén látja megvalósíthatónak a jászvásári mérnök. A szakemberek szerint az említett három közmű – gáz-, kommunikációs- és villamoshálózat – földbe helyezését mindenképpen össze kell kötni a járdaépítéssel, hiszen ezeket kizárólag a gyalogút alá lehet beépíteni. Amit, ha már egyszer elkészült, nem kellene utólag feltörni. A cég által összeállított megvalósíthatósági tanulmány szerint a beruházás költsége, áfa nélkül elérheti a 7,8 millió eurót.

Szólj hozzá!

Kapcsolódó képek