előző lap

Mindhárom finanszírozási szerződést sikerült aláírni az Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében megnyert pályázatok közül, így jövőre újabbakkal egészülne ki a községben már zajló infrastrukturális fejlesztési munkálatok. A sorban utolsóként pénteken írta alá a fővárosban Bíró László polgármester a vasúton aluli falurész közvilágításának felújításáról.

 

Az egervárihoz hasonlóan a vasút alatti közvilágítás is megújul. (Archív felvétel)

A szakminisztérium korábbi utasítása szerint a kivitelezési dokumentációkat november 30-ig kellett elküldeni Bukarestbe. Amennyiben ezek rendben találtatnak, akkor ez év végéig, azaz december 31-ig kellett megkötni a finanszírozási szerződéseket. Nem volt könnyű mindhárom pályázat esetében összeállítani a szükséges dokumentációt, a munkának viszont megvan az eredménye, hiszen mind a három pályázat esetében sikerült aláírni a szakminisztériummal a támogatói szerződést.

A pénteken aláírt dokumentum alapján 834 ezer lejből (az összeg az áfát is tartalmazza) újul meg a község vasúton aluli közvilágítása. Az elképzelések szerint 3045 méteren történik a felújítás, és 87 új villanyoszlop elhelyezésével jár. A kormány által biztosított pénzalap 784 877 lej, a község önrésze pedig 50 ezer lej.

Még a hónap közepén ellátták már kézjegyekkel a másik két pályázatunkat is. Így több mint hatmillió lejt fordíthatunk a vízhálózat bővítésére. Ennek során a Kismadaras patakán befogott vizet tereljük a már kiépített vízhálózatba, a rácsatlakozás a kisipari területnél (báza-szerk.megj.) történik. Összesen nyolc kilométeres vezetéken érkezik majd a víz a már meglévő hálózatba, a nyomvonal mentén 200 köbméteres tartály, illetve tisztítóállomás is létesül. A kormány által biztosított pénzalap 6,01 millió lej, az önkormányzat által fedezendő önrész 265 ezer lej körül mozog, ezek az összegek az áfát is tartalmazzák.

Ugyanakkor közel 15 millió lejből történhet meg a település úthálózatának további rendbetétele. Itt azokról az útszakaszokról van szó, amelyek kimaradtak a Felcsíki Integrált Projekt keretében jelenleg zajló aszfaltozási munkálatokból. A tervek az aszfaltozáson kívül a villanyhálózat földbe helyezését, illetve a közvilágítás felújítását is tartalmazzák az érintett szakaszokon. A kormány által nyújtott támogatás 14,66 millió lej, míg közel 300 ezer lejt tesz ki a község által biztosítandó önrész.

A munkálatok elkezdésének időpontja nagyban függ a közbeszerzési eljárások ütemétől. A múltbeli tapasztalatok sajnos azt mutatják, ezek általában nem zökkenőmentesek. A községháza vezetősége reméli, a beruházások előkészítése egy évnél hosszabb időt nem vesznek igénybe, az optimista forgatókönyv szerint talán már 2018 őszén elkezdődhetnének a munkálatok. 

Szólj hozzá!