előző lap

Az új iskolaépület egyik emeleti termében rendezték be rövid időre azt a vándorkiállítást, amelyet a Szent László emlékév keretében tekinthettek meg a napokban a Kiss Ferenc Általános Iskola diákjai.

 

Érdeklődve nézték a tárlat anyagát a diákok

Petres Mónika tanárnő érdeklődésünkre elmondta, Szent László emlékévet ülünk a 2017-es esztendőben, hiszen királlyá koronázásának 940.,valamint szentté  avatásának 825. évfordulója van.    Az emlékév eseménysorozatának része az említett tárlat, amely képekben mutatja be Szent László királyunk életútját. Mint a pedagógus kifejtette, az erdélyi Rákóczi Szövetség Szervezetének  elnöke, Csorba Árpád István jóvoltából került  az iskolába a tárlat anyaga, „hogy ezáltal  gazdagodhasson iskolánk tevékenysége, valamint tanulóink  sok-sok általuk nem ismert információhoz juthassanak.” Hasonlóképp vélekedtek maguk a diákok is. A nyolcadik osztályos Cazacuțu Sarolta szerint a kiállítás nagyon tartalmas és érdekes volt. „Ez a kiállítás sokat jelentett nekünk, diákoknak, ugyanis jobban megismerhettük a nagy királyt. Szerintem jelentős információk birtokosai lettünk általa” – ez már a szintén nyolcadikos Tankó Bernadett részéről hangzott el szintén a kiállítással kapcsolatban.

Röviden a királyról

Szent László az Árpádházi család VIII. uralkodójaként megszilárdította  a rendet  Magyarországon. Törvényeivel a magyar társadalom legsúlyosabb kérdéseit próbálta megoldani.  Megerősítette az egyházat. A keresztényi értékeket kimagaslóan megélte és megkövetelte. Szent életet élt, mely számunkra is példaértékű kell legyen. „Ne féljünk a keresztényi értékeket megélni, és értük kiállni!   Tanulóink nagy örömmel és odaadással tekintették meg a kiállítás anyagát, jegyzeteket készítettek. A következő időszakban egy iskolai szintű csapatversenyt is fogunk szervezni Szent Lászlóval kapcsolatosan” – fogalmazott a pedagógus.

Szólj hozzá!