előző lap

Lejárt a végzős nyolcadikos diákok első nagy megpróbáltatása, az országos képességfelmérőn viszonylag jól teljesítettek a csíkmadarasi növendékek. A fellebbezések elbírálása előtti eredményeket vettük górcső alá. Kicsit játszadoztunk a számokkal, összehasonlítva az idei eredményeket a tavalyiakkal. Természetesen a megszerzett osztályzatokat jelentősen befolyásolja a kapott vizsgatételek nehézsége, így az összehasonlítás csakis szubjektív lehet.

 

A végzős nyolcadikosok egy részének lejárt a vizsga. A középiskolai felvételi eredmények kihirdetése után pedig jöhet a jól megérdemelt vakáció

A tanügyminisztérium által közzétett adatok szerint a csíkmadarasi tanintézmény 20 végzős diákja mérettette meg magát magyar és román nyelv és irodalomból, illetve matematikából. Az átlagokat tekintve három diák nem érte el az átmenő osztályzatot, az iskola átlaga pedig 6,71, ami kevéssel marad el a tavalyitól (6,96), illetve a 2015-ös átlagtól (6,85).  

A tantárgyankénti átlagot tekintve románból némi javulás tapasztalható, a tavalyi 6,55-ös átlaghoz képest ezúttal 6,77 a diákok által elért eredmény. Matematikából negativ a mutató, tavalyi 6,16-hoz képest ezúttal 5,91-es átlagot hoztak össze a vizsgázók. Magyar nyelv és irodalomból is enyhén gyengébbek az eredmények (2016-8,18; 2017-7,84).

Azt is megnéztük, hogyan teljesített a többi felcsíki tanintézmény a vizsgaátlag tekintetében: Csíkcsicsó 5,54 (31 vizsgázó); Madéfalva 6,02 (17 vizsgázó); Csíkrákos 4,86 (15 vizsgázó); Dánfalva 5,91 (19 vizsgázó); Csíkszentdomokos 5,22 (44 vizsgázó); Csíkkarcfalva 5,56 (17 vizsgázó), Szenttamás 6,61 (16 vizsgázó).Itt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy az iskolák zömében a vizsgára jelentkezők száma nem egyezik meg a végzősökével.

„Az eredmények maguk helyett beszélnek” – értékelt Bíró Éva. A Kiss Ferenc Általános Iskola igazgatója szerint a román jegyek javulásában nagy segítség volt a Felcsíki Kistérségi Társulás által szervezett román felkészítőnek. Ezek mellett természetesen a szaktanárok is folyamatosan készítették a gyerekeket a megmérettetésre. Az intézmény vezetője szerint a tételek könnyebbek voltak, mint a próbafelmérésen, az átlagok is ahhoz mérten jobbak. „Mindenképpen gratulálni szeretnék mindenkinek az elért eredményhez, és kívánok további sok sikert volt diákjainknak a közelgő felvételihez is” – fogalmazott az igazgató.

A vizsgázóknak egyébként június 26-án, hétfőn délután volt lehetőségük fellebbezéseket benyújtani, ezek elbírálását június 30-án, pénteken teszik közzé. A középiskolai felvételi eredményeket július 3-án hozzák nyilvánosságra. 

Szólj hozzá!