előző lap

A tervezetthez képest jelentős késéssel, ám végül elvégezte az aszfaltozási munkálatot az ezzel megbízott kivitelező Csíkmadaras egervári részén. Az ígéretek szerint a munkálatok folytatódnak egészen addig, amíg az időjárási körülmények lehetővé teszik azt.

 

Dolgozott az aszfaltozógép. Folytatnák a munkát az első havazásig

Noha sokan azt remélték, hogy már kora ősszel aszfalttal leterített úton közlekedhetnek az Egervára utcában, ez csupán a múlt hét végére valósult meg. Az aszfaltozási munkálatokkal megbízott szászrégeni Probicons Kft. technikai és adminisztratív okok miatt nem tudott kellő ütemben dolgozni, így az említett útszakasz aszfaltozásának múlt héten kedden látott hozzá és péntekig el is végezte azt. A cég ígérete szerint a Külvárosként ismert falurészen, illetve az Állomás utcában is lesz idén aszfaltozás, amennyiben az időjárás is hozzájárul ehhez.

A „Felcsík Integrált Fejlesztése” című projekt keretében zajló községi utak aszfaltozási munkálata 2016 tavaszán kezdődött el. A beruházás  közel  2,65 millió lejbe kerül, és a következő utcákat érinti: Alsóhídvége, Felsőhídvége, Papsára, Kövesutca, Egervára, Külváros, Falumellyéke, Állomás. Az utcákban zömében szegélyezett járda, betonsánc és aszfalt egyaránt építődik. Utóbbiból összesen 3759 méter lesz, járda 2769 méter épül, betonsánc pedig közel 2600 méteren készül. A felsorolt falurészek közül a Külváros, Állomás utcákban kell még dolgoznia a szászrégeni cégnek, az útalapozást és aszfaltozást kell elvégeznie. A Falumelyéke utcában a járdaépítés és aszfaltozás is hátravan még.  

Fontos tudni, hogy a kivitelezés során számos olyan többletmunkát is elvégeztek, amit nem tartalmazott az eredeti projekt. Így például egységes kapubejáratok készültek az érintett utcákban, illetve a villany- és kommunikációs vezetékek védőcsöveit is a földbe helyezték.

Meghosszabbított határidő

Az említett fejlesztési projekt részeként több munkálat elvégeztetésére szerződött a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás. A  4.982.840 euró összértékű pályázat a következő fejlesztéseket tartalmazza: községi utak aszfaltozása Madaras, Dánfalva, Karcfalva, Szenttamás és Domokos községekben összesen 19.3 km hosszúságban. Szintén a projekt szerves részeként iskola utáni foglalkoztató központot építenek Csíkmadarason, kultúrotthont modernizálnak Csíkszentomokoson, két darab korszerű tűzoltóautót vásárolnak a csíkdánfalvi és csíkszentdomokosi tűzoltó alakulatok részére. Ugyancsak a projekthez tartozik egy közszolgáltatás létrehozása Karcfalván a projektben szereplő települések községi utjainak karbantartására, illetve egy erre használatos nehézgép vásárlása. A felsoroltakból nem sikerült még elvégezni a csíkszentdomokosi kultúrotthonnal kapcsolatos munkálatokat és a községi utak aszfaltozását Csíkmadarason. Szintén a pályázat részeként településünkön kell megépülnie az iskola utáni foglalkoztatási központnak is a Kiss Ferenc Általános Iskola udvarán. Ez esetben számos akadályba ütközött a megvalósítás. Például többszöri közbeszerzési kiírásra volt szükség a tervek elkészítéséhez, hasonló problémák merültek fel az építő cég kiválasztásakor is, utóbbi folyamat még nem zárult le. Mindezen okok miatt a fejlesztési társulás, 0,1%-os büntetés terhe mellett, egyéves határidő hosszabbítást kért az irányító hatóságtól, így a pályázattal kapcsolatos munkálatokat 2019. őszéig kell befejezni.

Szólj hozzá!