előző lap

A védőcsövek keresztirányba történő lefektetésével kezdetét vette Csíkmadarason is az a felcsíki integrált projekt, melynek során a település főbb utcáit leaszfaltozzák. Hosszas készülődés előzte meg a kivitelezést, ám most már a startpistoly eldördült, így 3,8 kilométer hosszúságban kerül aszfaltcsík a falu következő utcáiban: Alsóhídvége, Felsőhídvége, Papsára, Kövesutca, Egervára, Külváros, Falumelyéke, Állomás. Ezen utcákban, az aszfaltcsík mellett, járda és vízelvezető árok is lesz.

 

A Felső-Köves utcában láttak neki a gépek a terepmunkának, egyelőre a villainy-és kommunikációs vezetékek védőcsövezeteit fektetik le keresztirányban. Az ütemterv szerint a Felső-Köves, Alsó-Köves, Felszeg, Hidvége, Papsára szakaszon dolgozik a kivitelezéssel megbízott szászrégeni Probicons Kft. Ezen a részen összesen 87 keresztásás lesz, majd következik a terepegyengetés, az útalap kiépítése, a járda-és útszegélyek, illetve sáncok kialakítása, majd az aszfaltozás. Az említett falurészeken alkalmanként részleges, vagy teljes útlezárásokra kell számítani. A lakosság türelmét és együttműködését kérjük erre az időszakra, hiszen régóta várt beruházás megvalósítása előtt állunk.

Mint arról többször beszámoltunk, a felcsíki integrált fejlesztési pályázatból 5,3 millió lej a Csíkmadarasra eső rész. Ebből aszfaltozásra közel  2,65 millió lejt költenek el.

Újfent emlékeztetjük az érintetteket, hogy a kapubejáratok elkészítése nem fért bele a projekt költségvetésébe, ez a helyzet az összes érintett felcsíki községre érvényes. A pályázat úgy volt letéve, hogy ezt majd a lakosok oldják meg. A csíkmadarasi polgármester hivatal a  tervezővel idejében elkezdte az egyeztetéseket, hiszen fontos, hogy egységes bejáratok legyenek, normális, rendezett faluképet biztosítva általa.

A járdával rendelkező kapuk esetében nem lesz gond. Ezen kívül azonban van még 125 kicsi bejárat, amelynek helyzetét orvosolni kell. Ide a tervező öt és fél, hat méter széles, fedett sáncot javasolt. Ezekkel nem is lenne gond, hanem a 30 nagy bejárattal voltak problémák a tervezés során. Végül ezek esetében a bejáratokat 3m*90 centis betonlapokból  ajánlotta kialakítani a tervező. A bejáratok elkészítése 180 ezer lejes pluszköltséget jelent, amit nem fedez a pályázat.

Hogy pontosan milyen munkálatok lesznek elvégezve a következő hetekben, erről itt már részletesen írtunk. 

Szólj hozzá!