előző lap

Az építkezési engedély megyei önkormányzat általi kiadásának késleltetése miatt nem kezdődhetett el Csíkmadarason a községi utak aszfaltozása. A „Felcsík Integrált Fejlesztése” című uniós projekt keretében tervezett munkálatokat június végéig kellene elvégezni.

 

Ketyeg az óra az aszfaltozásnál. Vészesen közeleg a határidő

Amint arról Süket Zsombor, a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás képviselője tájékoztatott, a munkálattal kapcsolatos építkezési engedélyt a megyei önkormányzatnak kell kiadnia. Ez a folyamat általában 1-2 hónapot vesz igénybe, és mivel a kivitelezési szerződést 2016. október végén írták alá, joggal hihette azt mindenki, hogy kora tavasszal elkezdődhetnek a konkrét munkálatok.

Furcsa és kellemetlen helyzet állt elő – így jellemezte a jelenlegi állapotokat Süket. Mint elmondta, a csíkmadarasi aszfaltozás két ponton érinti a vasutat: a Falumelyéke és a Köves utcában. A Román Állami Vasúttársaság többnyire probléma nélkül kiállítja a munkálathoz szükséges láttamozást (románul „aviz”), ám az engedély kiadása (románul „autorizație”) már annál nehézkesebb. Ennek hiányában pedig a megyei urbanisztikai bizottság sem tudja kiadni az építkezési engedélyt. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a vasúttársaság a végleges engedélye kiadásához egy, az átkelőre vonatkozó külön terv elkészítését is kérheti. Hogy ez így lesz-e, az ezen a héten csütörtökön dől el, amikor is a vasúttársaság egy szakbizottsága érkezik a községbe felmérni a terepet, és megállapítani, hogy lesz-e szükség külön tervre vagy sem. Ha szükség lesz egy ilyen dokumentumra, akkor annak elkészítése további időt vesz igénybe, több mint 8 ezer lejes költségét pedig nem fedezi a pályázat, amit így a községnek kell kifizetnie. „A legrosszabb forgatókönyv szerint május elején megkaphatjuk az építkezési engedélyt, és végre kiadhatjuk a kezdési parancsot” – összegzett Süket Zsombor. A pályázatban megadott június 30-iki kivitelezési határidő pedig egyre közelebb.

Szólj hozzá!