előző lap

Az eseményhez méltóan emlékeztek meg a csíkmadarasiak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára. Szerdán, március 15-én délelőtt a Kiss Ferenc szobornál tisztelegtek a helybéliek és a meghívottak a nemzet hősei előtt.

 

„Most és mindenkor tisztelet adassék a hazájukért harcoló, a szabadságért, nemzeti egységért, függetlenségért küzdő és a csatába életüket áldozó szabadságharcosoknak” – jelentette ki a délelőtti rendezvény során Bíró Éva iskolaigazgató. A Kiss Ferenc szobornál megtartott megemlékezésen a helyi tanintézmény vezetője úgy fogalmazott, március idusa jelképezi számunkra azt a reményt, hogy minden zsarnokság megroppantható. Március idusa mutatja meg számunkra, hogy bármennyire is véglegesnek és szilárdnak tűnik egy ország uralkodó hatalmi berendezkedésre, akkor is fordulhat a kocka. „Amikor feltűzzük a kokárdát, akkor ezt büszkeséggel tesszük. Nem magunkra vagyunk büszkék, hanem magyarságunkra, hazaszeretetünkre és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel, akkor és ott, abban a reménytelennek tűnő helyzetben” – nyomatékosított az intézményvezető. Bíró kiemelte, ha erősen él bennünk egy szebb, szabadabb jövő reménye, és képesek vagyunk együtt, egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk, leszünk 1848 örökségéhez. Ebben segít minket minden évben újra meg újra a megemlékezés a szabadságharcra, március 15-re és annak hőseire. Ez ad értelmet az ünnepségnek, a koszorúzásoknak, a közös és békés elmélkedésnek. Hiszen, ahogy az intézményvezető fogalmazott: „Az identitás igazából a fenyegetettségben erősödik meg!”

A délelőtti megemlékezést a helyi fúvós zenekar, illetve a Kiss Ferenc Általános Iskola diákjainak előadása tette magasztosabbá. 

Szólj hozzá!