előző lap

A hagyományokhoz híven virágcsokrok tucatjaival köszöntötték iskolatársak és szülők egyaránt az előkészítős és első osztályos diákokat a csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskola tanévnyitóján. Ezúttal összesen 264 gyerek ült be az iskolapadba. Az előkészítősök és az elemisek  immár második éve, hogy az új iskolaépületben kezdhették a tanévet.

 

Újra benépesedett a csíkmadarasi iskola. 264 gyerek lépte át a küszöbét.

Az ünneplő közösséget elsőként Péter Dávid alpolgármester köszöntette. Az elöljáró amellett, hogy a szülők és pedagógusok szerepét ecsetelte a gyerekek fejlődésében és sok sikert kívánt az új tanévre, kiemelte, az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsák a csíkmadarasi oktatásnak. „Csíkmadaras önkormányzata megtesz mindent az iskoláért annak érdekében, hogy megfelelő körülmények között tudjanak tanulni a gyerekek. A tavaly használatba vehették az új elemi iskola épületét, idén pedig annak berendezésére pályáztunk az iskolával közösen. Ugyanakkor hamarosan elkezdődik egy délutáni oktatási központ építése is” – fogalmazott az alpolgármester. Megragadva az alkalmat arra kérte a jelenlevőket, legyenek türelemmel a községben zajló fejlesztési munkálatokkal kapcsolatban, és lehetőségeikhez mérten tanusítsanak pozitív hozzáállást.

 Ezt követően Puiu Narcis helyi rendőr tolmácsolta a román rendőrség üzenetét iskolakezdés alkalmából. A rendőrtiszt arra intette a szülőket, hogy fokozott figyelemmel kövessék a gyerekek közlekedést tekintettel a faluban zajló építkezésekre.

„A jó iskola az, amelyben jól érzi magát a diák, jól érzi magát a pedagógus, jól érzi magát a szülő is” – ezek a szavak már Bíró Éva iskolaigazgató részéről hangzottak el. A Kiss Ferenc Általános Iskola vezetője szerint a jó iskola fenntartója nem csak a tantestület. A diákok pedagógusok és a szülők az összetartozást érezve, az egymásrautaltságot tapasztalva teremthetik meg és élhetik meg a jó iskolát. „Olyan nevelést kell biztosítsunk gyerekeink számára, amellyel felkészítjük az életre. Sokszor panaszkodunk a rendszerre. Valóban nehéz, ködösnek látjuk a jövőt. Olyan nevelést kell adjunk, hogy ebben a buggyant világban találják fel magukat gyerekeink” – nyomatékosított a tanintézmény vezetője. Tőle azt is megtudtuk, az új tanévet 264 tanulóval, hét óvónővel, öt tanítónővel, 11 tanárral és kilenc adminisztratív munkát végző személlyel kezdi a csíkmadarasi oktatási intézmény.  

Az ünnepélyes megnyitó után a gyerekek az osztálytermekbe vonultak, ahol lezajlottak a tanév első osztályfőnöki órái.

A tanév szerkezete

Az első félév 2018. február 2-áig, a második február 12-től június 15-ig tart. Az elemisek és óvodások október 28. és november 5. között is vakációzhatnak egyet, a nagyobbak a téli vakációt élvezhetik először, amely december 23-án kezdődik és 2017. január 14-ig tart. Félévi vakáció február 3–11. között lesz, tavaszi vakációt március 31-április 10. között kapnak a diákok, a nyári vakáció pedig június 16-án kezdődik és 2017. szeptember 9-ig tart. Az idei tanév 35 hétből áll, összesen 167 oktatási nap lesz.
Az Iskola másként elnevezésű országos program időpontjáról az oktatási intézmények maguk dönthetnek, ennek öt egymást követő munkanapból kell állnia. A minisztérium a 2017. október 2-a és 2018. május 31-e közötti periódust javasolja, viszont a tanításmentes hét nem eshet egybe a félévi dolgozatok megírásának időszakával. A hivatalos ünnepnapokon nem lesz tanítás. A tanintézetek és tanfelügyelőségek október 5-én (az oktatás világnapján) és június 5-én (a tanítók napján) külön tevékenységeket szervezhetnek a két jeles nap megünneplésére.

A tanévnyitóról készült albumunkat itt tekinthetik meg.

Szólj hozzá!