előző lap

Eljött a várva-várt vakáció. A gyerekek nagyon kifáradtak a hosszú, tanulással töltött hónapok alatt, megérdemlik a pihenést, a nyaralást, az önfeledt játszadozást. A vakáció az úszásprogram befejezését is jelentette a vidéki iskolákban – írja ezzel kapcsolatos levelében Tánczos Barna. Az RMDSZ szenátorának a programmal kapcsolatos értékelőjét az alábbiakban közöljük.

 

A lányok versenyének díjazottjai. A dobogó legmagasabb fokán a csíkmadarasi Fazakas Boróka

A 2017-2018-as tanév második felében elindított „Kori&Úszás” programot a csíki vidéki iskolák számára azért kezdeményeztem, hogy a falun élő gyerekeknek is legyen lehetőségük szervezett formában, iskolai program keretében úszásoktatásra járni, a városi társaikhoz hasonló körülmények között. A  program bevezetésével azt szeretnénk elérni, hogy minden csíki gyerek elmondhassa felnőttként, hogy harmadikos korában megtanult úszni!

Visszatekintve az eltelt időszakra úgy látom, hogy úgy az önkormányzatok, a kistérségi fejlesztési társulások, mint az iskolák és a szülők értik, érzik ennek a fontosságát, mely pénzben nem mérhető ugyan, de annál értékesebb: egy olyan készség elsajátítása ez, mely egy életre szól! Megéri ennek felvállalni az anyagi terhét, annak ellenére, hogy nem könnyű manapság sem előteremteni a szükséges anyagiakat.

Tavalyhoz hasonlóan, most is úszóversennyel zártuk az évadot, és erre 2018. június 16-án szombaton 12,00 órától került sor a Csíki Csobbanóban. Minden település iskolai csoportjából a legjobban teljesítő lány és fiú vett részt a versenyen, így Kászonoktól Balánbányáig minden település képviselve volt.

Csíkmadarasról Fazakas Boróka és Antal Márk vett részt ezen a versenyen. Öröm volt látni, hogy küzdöttek kivétel nélkül azért, hogy a leghamarabb érjenek a célba. Nem annyira a verseny volt a fontos, hanem a részvétel, mert minden kis versenyző felmérhette saját teljesítményét a többi iskolák tanulóihoz képest.

A verseny díjazottjai lányoknál:

  1. Fazakas Boróka – Csíkmadaras,
  2. Albert Sarolta – Csíkszentdomokos,
  3. DarvasSarolta – Csatószeg

Fiúknál:

  1. Antal Soma – Dánfalva,
  2. Páll Bence – Dánfalva,
  3.  Mihálcz Szilárd – Csíkszentmárton.

Az a közel 600 gyerek, akik részt vettek idén az úszásprogramban, ha nyaralásuk alkalmával víz közelben lesznek, biztosan büszkén mutatják meg szüleiknek „úszótudományukat”. Ahogyan minden megszerzett tudás, elsajátított készség úgy ez is segíti önbizalmuk megerősödését. Tegyünk azért, hogy ennek a programnak hosszú évekig folytatása legyen, hiszek abban, hogy közösen megtaláljuk rá a forrásokat.

Jó vakációt, sok kalandot kívánok minden kedves gyereknek, élménydús nyaralást a családoknak, találkozzunk ősszel.

Szólj hozzá!