előző lap

A székelyföldi polgármesterekhez és közbirtokossági elnökökhöz fordulnak a Felcsík Kistérségi Társulás tagjai, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azzal a felhívással, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, mely szerint minél többen vonuljanak Bukarestbe július 5-én, a környezetvédelmi miniszterhez meghallgatásra, ha addig nem hoz a medveproblémára megoldást jelentő rendelkezést. A kistérségi társulás hétfőn, június 26-án megtartott közgyűlésén jelen levők ebben a témában is egyeztettek.

 

Mackóséta Tusnádfürdő központjában. Egyre több problémát okoznak (Fotó: Veres Nándor MTI/MTVA)

Mint arról a megyei önkormányzat sajtóosztálya beszámol, a Bukarestbe vonulást Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke kezdeményezte, aki a hétvégén a közösségi térben azzal a kéréssel fordult Borboly Csaba megyei tanács elnökhöz, hogy a megye településeinek polgármestereivel szervezzenek egy tiltakozó látogatást Bukarestbe, a tarthatatlan helyzet megoldása érdekében. Ezt a tiltakozó mozgalmat terjesztenék ki a mostani felkéréssel nemcsak Székelyföldre, hanem Argeș, Brassó és Prahova megyére is, hogy hangjukat minél jobban meghallják a román fővárosban.

A felhívásra jelentkezni Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületnél lehet: Karikás Csillánál – karikascsilla@hargitamegye.ro, 0740169850, valamint Erdély Mónikánál – 0740122490, erdelymonika@hargitamegye.ro.

Borboly Csaba ismételten fel szeretné a közvélemény figyelmét arra, hogy a medvék miatt néhány települések lakossága rettegésben él. A helyzet tarthatatlan, a hatóságoknak pedig lépniük kell, mielőtt még nagyobb tragédiák történnek.

Az már korábbi fővárosi egyeztetéseken elhangzott, hogy a kilövési kvóta tavalyi felfüggesztése rossz lépés volt, ezt a természetvédő egyesületek is belátták. Mint azt már bizonyára tudják, legutóbb Dánfalva határában támadt egy pásztorra a medve fényes nappal, súlyosan megsebesítve azt.

A felhívásban azt is leírják, az elmúlt időszakban több alkalommal is előfordult, hogy a medve emberre támadt, a vadak bemennek a településekre, behatolnak a házakba, mivel nőtt az egyedek száma, nőtt a veszély is. A megyei tanács illetékesei továbbra is várják a lakosság medvepopulációval és vadkárokkal kapcsolatos észrevételeit a vadkar@hargitamegye.ro e-mail-címre. A témában bővebb információt találnak a http://hargitamegye.ro/vadkarok.html honlapon. Az elmúlt években történt medvetámadások az alábbi interaktív térképen tekinthetők meg: http://hargitamegye.ro/vadkarok/interaktiv-terkep.html

Szólj hozzá!