előző lap

Május harmadik hetében ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai-tájékoztatott Pethő Zsófia, a szolgálat sajtóreferense. Hétfőtől a csíkmadarasi iskola diákjait is nagyító alá veszik az orvosok.

 

Mint arról Pethő Zsófia beszámolt, május 14-től újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja, melynek tagjai évente kétszer jönnek Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

2016-ban a szervezet önkéntesei a két út során közel 12 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 68 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet, és 41 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez, melyek elkészíttetését a családok nehéz anyagi helyzete miatt a szolgálat magára vállalt

Ezúttal 32 orvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Karcfalvára, Csíkmadarasra, Csíkrákosra, Gyimesbükkre, Kápolnásfaluba, Csíkszentmihályba, Csíkcsicsóba, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogatnak el.

Csíkmadarason egész héten általános gyermekgyógyászati és füll-orr-gégészeti felmérésnek vetik alá a Kiss Ferenc Általános Iskola tanulóit.

Az orvos-csoportban egyébként csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek-neurológusok, gyermek fül-orr-gégészek, gyermek-szemészek, fogorvosok, szülész-nőgyógyászok,gyermek-urológus, aneszteziológusok, mentőápolók és szakorvosjelöltek vesznek részt.

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz, melyben szűrik, illetve szükség esetén kezelik a gyerekek fogait. A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly összesen 5570 iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg. Ebből Erdélyben 100 fogászati kezelést, szűrést és szaktanácsadást végeztek. A májusi úton a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2016-ban több mint 700 nőgyógyászati szűrést végeztek. Az évek óta zajló nőgyógyászati szűréseknek is köszönhetően az októberben megvizsgált esetekben nem derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, 2 esetben gyógykezelésre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 26 esetben gyógyszeres terápiáravolt szükség. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálatok.

Szólj hozzá!