előző lap

Községünket is elérte a Gyulafehérvári Caritas több évvel ezelőtti kezdeményezése, amely megoldást kínál a háztartásokat ellepő, megunt ruhákra. Ezeket ugyanis a községháza udvarára elhelyezett tárolóba dobhatjuk ezentúl.

 

A községháza udvarán található a ruhagyűjtő konténer

Az elmúlt években a megyeszékhelyen, illetve több csíki településen is ruhagyűjtő konténereket helyezett  el a Caritas. Csíkszeredában és a környező községekben is megjelentek ezek a tárolók, többnyire a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén.

Mit dobhatunk a tárolóba?

A Caritas a magyarországi tulajdonú Second-Textil Kft.-vel áll szerződéses viszonyban. Az említett vállalkozás üríti a szóban forgó konténereket egy jól meghatározott program szerint. A begyűjtött ruhaneműket szelektálják, tisztítják, és amit adományba lehet adni, azt átadják a Caritasnak. A nem megfelelő minőségű ruhadarabokat a cég újrahasznosítja. Az akciónak kettős célja van, egyrészt csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét térségünkben, továbbá lehetőséget teremt arra, hogy a feleslegessé vált ruhaneművel a felhasználás és újrahasznosítás által még több emberen lehessen segíteni. A tárolókba ruhaneműt, cipőt és játékot lehet bedobni, lehetőleg zsákokba csomagolva.

Amint arról Borbáth Zsolt, a Caritas logisztikai igazgatója tájékoztatott, a ruhabegyűjtő cég a rossz minőségű termékeket újrahasznosítja, miután anyaguktól, színüktől függő osztályozásukat, elsődleges szétválogatásukat elvégzi. Ezt követően a textilárukat kötegekbe préselik, a tényleges újrahasznosítást pedig a keleti országokban végzik el.

Az illetékes szerint nagyon fontos, hogy háztartási hulladék ne kerüljön a konténerekbe, hiszen így nehezebbé válik az újrahasznosítás.

Mint kiderült, a 2014-ben Erdély-szerte elindított akció során évente megközelítőleg 80 ezer lej folyt be a ruhaneműk vagy újrahasznosított anyagok értékesítéséből, az összeget a Caritas szociális programjaira fordította.

Szólj hozzá!