előző lap

Hozzávetőletesen 30 százalékos szemétdíj növekedést kért az RDE Huron a szemétszállítás további biztosításáért a községben. Többek között erről, illetve számos más fontos kérdésről kellett döntenie múlt héten csütörtökön este az önkormányzati testületnek.

 

Továbbra is várni kell, hogy kigurulhasson az iskolabusz. Az útvonal már megvan

Nem kevesebb, mint harminchat napirendi pont volt előterjesztve az önkormányzati testület március 9-én megtartott soros ülésén. Ezek közül a költségvetéssel kapcsolatos tételeket sajnos nem tudták tárgyalni a képviselők, ugyanis a megyei pénzügyi hatóság még mindig nem küldte ki a polgármesteri hivatalnak az idei sarokszámokat, ezek hiányában pedig nem lehet költségvetést elfogadni. Ugyanakkor formai okok miatt a Zetelaki erdei út felújításával kapcsolatos tervezeteket is levették napirendről. Így összesen 32 határozat tervezetet kellett megvitatniuk az önkormányzati képviselőknek, ezeket ismertetjük, a teljesség igénye nélkül.

Ismét aszfaltozásra pályázunk

Jóváhagyták a képviselők többek között az iskolabusz szállítási útvonalát (Állomás utca-Vasúti híd-Csempe utca vége-Felső Köves Dobondiéknál-Bartó bolt-Felszeg Bálint Lórándéknál). Az egyelőre még kérdéses, hogy pontosan mikortól is lehet gyakorlatba ültetni a diákok iskolába illetve egyéb tevékenységekre történő szállítását, az ezzel kapcsolatos hatósági engedélyeztetések még folyamatban vannak. Az ülésen elfogadták ugyanakkor a település földalatti villanyhálózatának kivitelezési tervét. A munkálatok becsült értéke meghaladja a 2,8 millió lejt. Szintén jóváhagyták a felújított fejlesztési stratégiát, ennek ismertetésére a későbbiekben visszatérünk. Személyi kinevezések is történtek: Baricz Levente és Miklós Géza önkormányzati képviselőket a helyi iskola vezetőtanácsába, míg Antal Domokos Gyulát a földosztó bizottságba delegálta a testület.

Fontos határozat volt a múlt heti ülésen a tavasszal kezdődő aszfaltozási programból kimaradt falurészek infrastrukturális fejlesztési tervének jóváhagyása, melynek kivitelezésére a kormány Helyi Fejlesztési Programja keretében szeretne pályázni, akárcsak a vízhálózat bővítésére, illetve a geotermal feltárásra.

Szemetes kérdés

Háztartások esetében közel 30 százalékos áremelkedést kér márciustól a hulladék elszállítására az RDE Huron. Ennek a jóváhagyásáról is kellett döntenie a testületnek soros ülésén. A történethek hozzátartozik, hogy a környezetvédelmi minisztérium már 2013-ban kilátásba helyezte, hogy a hulladékgazdálkodóknak tonnánként 80 lej illetéket kell fizetniük a lerakóban tárolt szemét után, azonban ennek bevezetését a kormány végül 2017-re halasztotta. Az RDE Hargita például emiatt február 25-én a januári szemétmennyiség után több mint ötvenezer lej adót fizetett a Környezetvédelmi Alapnak, márciusban pedig a februárban összegyűlt szemét után fog fizetni. A cég illetékesei előterjesztésükben azt is kiemelték, hogy ezzel együtt jelentősen nőttek a bérköltségek is, így a korábbi, szállításonkénti 3960 lejes egységárhoz képest márciustól 5100 lejes költséget számolna fel a szolgáltató, ez havi egy szemétbegyűjtést és elszállítást jelent. Jogi személyek esetében a tarifa 18 százalékkal nőne. A testület egyelőre nem hagyta jóvá a szolgáltató áremelésre vonatkozó kérését, mint elhangzott, egyelőre megvizsgálják, lehet-e ennél előnyösebb ajánlathoz jutni a piacon.

Javadalmazás az önkéntes tűzoltóknak

Nem sok olyan csíki község van, ahol az életbiztosításon kívül pénzzel is javadalmazzák az önkéntes tűzoltók tevékenységét. A csíkmadarasi polgármesteri hivatal viszont hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy a munkájukat önkéntesen végző tűzoltók minél magasabb szakmai színvonalon fejthessék ki tevékenységüket. Ehhez igazodik az önkormányzati testület döntése, amely szerint az önkéntes alakulat tagjai képzéseken és felkészítőkön való részvételért 15 lejes órabérben részesülnek, míg bevetéskor 25 lej lesz a juttatásuk óránként. Mint ismeretes, a tűzoltók jelentős adókedvezményben is részesülnek az önkormányzat részéről: teljes adókedvezményt kapnak azokra az ingatlanokra, amelyekben állandó jelleggel laknak (még ha nincs is a nevükön), illetve a tulajdonukban levő külbirtokokra.

Szólj hozzá!