előző lap

Megközelíti a másfél százat az év eleje óta hivatalosan feljegyzett vadkárok száma Hargita megyében. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség összesítése szerint a károknak több mint a kétharmadát medvék okozták. Csíkmadarason idén eddig három esetben garázdálkodott a nagyvad, a legnagyobb kárt augusztusi tevékenysége okozta.

 

Augusztus elején belterületen ölt juhokat a medve. Egyre közelebb merészkedik a nagyvad

Mint a hivatalos statisztikákból kiderül, év eleje óta 140 vadkárról kapott bejelentést a megyei környezetvédelmi ügynökség, és ugyanennyi esetben kérték a gazdák a keletkezett károk hivatalos felmérését. Az intézmény adatai szerint a vadkárok kisebb részét többnyire vaddisznók és szarvasok, a legtöbbet pedig – mintegy százat – medvék okozták. A nagyvadak mostanáig főként állattartó gazdáknál garázdálkodtak, szarvasmarhákat, juhokat, kecskéket, disznókat, kisebb háziállatokat pusztítottak el, és néhány esetben méhkaptárokat tettek tönkre. Kukoricaföldeken és gyümölcsösökben keletkezett vadkárról idén még nem kaptak bejelentést, ezekre inkább ősszel számítanak.

Megoszlásukat tekintve Gyergyószék, illetve Udvarhelyszék egy részén volt a legtöbb medvék által okozott kár. A Kászonokban is volt néhány eset, akárcsak a Gyimesekben is, a károk viszont nem voltak jelentősek. A Csíki medencében is mérsékeltek a károk.

Tavaly az első félévben megduplázódott a medvék által okozott károk száma a 2016-os év hasonló időszakáig mért adatokhoz képest. 2017 első felében összesen 100 kárfelmérési kérés érkezett be a megyei környezetvédelmi ügynökséghez, ezek között 73 medvék által okozott kár volt. 2016 azonos időszakában csak feleannyi, azaz összesen 50 vadkár-esetet vettek nyilvántartásba, azok közül 40 volt medvék által okozott kár.

Az elmúlt két évben az embereket érintő medvetámadások is jelentősen szaporodtak, a kórházi kezelésre szorult áldozatok száma megközelíti az ötvenet.

A községben már belterületen is garázdálkodott a vad

Csíkmadarasi területen emberekre idén még nem támadt a medve. Tevékenységének májusban és júniusban egy borjú illetve egy kétéves szarvasmarha látta kárát. Folyó hónap elején azonban az utóbbi évek egyik legsúlyosabb medvetámadása történt. A Köves utca felső részén augusztus 7-én négy darab juhot, egy berbécset és egy bárányt pusztított el a nagyvad Bálint László portáján.

2017-ben összesen hét esetben jelentettek hivatalosan vadkárt a csíkmadarasiak, illetve ugyanazon év júliusában két juhászt sebesített meg a nagyvad egy községhez közeli területen.

 

 

 

Szólj hozzá!