előző lap

A közösségünket ért próbatételek alkalmával derült fény arra, hogy a gyávaság, a félelem, egyszóval a sötétség mekkora méreteket ölt térségünkben. Már 2013-ban  megbizonyosodtam erről, vidékünk kiemelt vezetőjének feltartóztatásakor. Kibékülni a gondolattal nem tudok, sőt felkavar, ha eszembe jut, hogy mennyire állatian cselekedünk. A helyzetünket úgy képzeltem akkor is, mint amikor a marhák közül egyet elvezetnek, s a többi - magatehetetlenül csak bámulja. Azon is restelkedem, hogy az "emberi méltóságban" részemről csak ennyire futotta: szóvá tettem!

Még a végén kiderül, hogy  tényleg a bőrünket sem érjük meg!

Ugyebár, nem kell mély közgazdasági ismeret ahhoz, hogy értsük, mi hordozza a portékák, ebben az esetben a bőr árát? Pofon egyszerű: egy termék árát valójában a kereslet és a kínálat határozza meg. Ha nagy a kereslet, nő a termék ára. Ha nagy a kínálat, egyértelműen csökken az ár.

 Hadd lássuk a piacot: „bőrt vegyenek, eladó bőr, olcsón adom, magának jól beszámítom! Igaz, hogy egy kicsit megalkuvó, de sokat kibír! Mióta hasogatják, sózzák, de láthatják, még egyben van. Szegény párának nem a bőre adta fel, a szíve gyengébb volt, nem is beszélve a fejéről. De láthatják, hogy az arcbőre bírta a legjobban, ott volt a legvastagabb. Bőrt vegyenek! Van bőr eladó! Nem is akármennyi! Nem is akárkié! Vegye meg uram! Ezek komoly bőrök! Például ez itt mind magyar! Lássa, meg lehet különböztetni a székelytől, a csángótól, de van az is bőven. Melyiket veszi meg? Olcsón beszámítom magának, csak adjon vaegy lejt! Tényleg komoly bőrök! Van itt vállalkozók bőre, nem is beszélve a polgármesterek bőreiről, de lesz itt elnök-, sőt képviselő-, szenátor bőr is. Hé uram! Nézze, ezek mind jó minőségűek. Ez itt MPP-s polgármester bőre, ebből kevesebb van. De van bőven UDMR-s, és még lesz!  Vegye meg uram! Bőr nélkül ne menjen haza! Inkább adjon érte valami elemózsiát! Meglátja, nem fogja megbánni! Higgyen nekem uram! Nem fog bennem csalódni! Láthatja, a bőrüket mindannyian rám bízták! Kereskedő vagyok uram! És ezt egytől egyig tudták. Ismerték a szólást is, hogy „ne bízd a kereskedőre a bőröd”, de nekik eladó volt! Hát eladhatom!”

Te, aki tátod a szád a piacon, mennyit adnál egy ilyen bőrért, főleg, ha ráismernél a tiédre?

Kapcsolódó képek