előző lap

Tilos mától a szerződés nélküli legeltetés a magánterületeken, a rendőrség idénre szigorú fellépést ígért ebben a témában. Az ezzel kapcsolatosan múlt hét végén, a közbirtokosság székhelyén megtartott egyeztetésre elenyésző számban jelentek meg a meghívott állattartó gazdák.

 

Komolyabb gond még nem volt az idén, de szeretnénk megelőzni a problémákat – hangzott el az említett találkozón. Mint a jelenlevők fogalmaztak, május derekán mennek ki a havasokra a nyájak, a legtöbb probléma az ezt megelőző napokban, illetve a vonulás során szokott történni. A megbeszélésen a rendőrség képviselője is jelen volt, aki leszögezte: mindenki tudja a dolgát, mindenki tisztában van a legeltetési szabályzatban, illetve a közbirtokossággal megkötött legeltetési szerződésekben foglaltakkal, éppen ezért minden nemű kihágásnak szigorú következményei lesznek. Így amennyiben panasz érkezik bárki részéről, hogy engedély nélkül juhnyájak hatoltak be magánterületére, akár bűnügyi eljárás is indítható a felelősök ellen.

A 2016 áprilisa óta érvényben levő legeltetési szabályzat értelmében a tavaszi legeltetést május 14-ig lehet folytatni, ezt követően a havasokba kell, hogy vonuljanak a nyájak, természetesen ez alól kivételt jelentenek a hazajáró csordák. A szabályzatban foglaltak szerint a kihágásokat elkövetők esetében a legkisebb kiszabható bírság természetes személyeknél  500 lej, a legnagyobb 6000 lej. Jogi személyeknél a bírság 4000-50 ezer lej között mozoghat. Súlyos vétségnél akár kétéves börtönbüntetés is lehet az ügyből.

Egyébként a csíkmadarasi legeltetői bizottságot a 2016. április 18-án kiadott, 84-es polgármesteri rendelettel hozták létre. Tagjai a következők: elnök Péter Dávid alpolgármester, Imre Lóránt-közbirtokossági elnök, János Sándor-közbirtokossági legelő felelős, Fazakas Imre-állattenyésztési egyesület-vezető, Fazakas Zsolt-állattenyésztési egyesület tag, Balázs István-Nimród Sport és Horgászegyesület, illetve önkormányzati testület tag, Antal Ernő állatorvos, valamint az állami rendőrség helyi képviselője. Az érvényben levő legeltetési szabályzatot itt tanulmányozhatják

Szólj hozzá!