előző lap

Verses-zenés összeállítással búcsúztak alma materüktől pénteken délelőtt a csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskola végzős növendékei. Az ünneplés után a harmincegy, nyolcévnyi tanulmányt lezáró fiatalra életük első komoly megpróbáltatása vár: bő egy hét múlva kezdődnek ugyanis a képességvizsgák, amit majd a középiskolai felvételi követ.

 

Harmincegy végzőstől köszönt el az iskola munka- és diákközössége

Az ünnepség bevezetőjeként Bíró Éva, a tanintézmény igazgatója szólt a jelenlevőkhöz, kezdetben a ballagók szüleihez intézve mondatait. Kifejtette, bizonyára mindenki izgul a soron következő vizsgák miatt. Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a majdani eredményeken túl a végzősök igazi értékeit kell szem előtt tartani. „Nehéz világot élünk, az új trendek, divatok délibábként csalogatnak, háttérbe szorítva az igazi értékeket” – magyarázta az intézményvezető, hozzátéve, aki jó életmintával gazdagodott, az helyt tud állni az életben, azt nem érti értékficam. A nyolcadikosokhoz szólva az igazgató hangsúlyozta, „a tesztekből nem derül ki, mi tesz titeket egyedivé. Az elért eredmény elárul rólatok valamit, de nem mindent” – említette. Majd arra kérte a ballagókat, legyenek

A továbbiakban a kisebbek nevében Căzăcuțu Sarolta, a nyolcadikosok részéről pedig Péter Ákos és Antal Blanka búcsúzott diáktársaktól, tanároktól egyaránt.

Már csak pár nap a vizsgákig

Az utolsó száz méterhez érkeztek az éppen elballagó nyolcadikosok, már ami az országos felmérésre való felkészülést illeti. A tanügyminisztérium által közzétett vizsgaprogram szerint június 19-én kezdődik a román nyelv és irodalom vizsgával. Június 21-én szervezik meg a matematika vizsgát, június 22-én pedig magyar nyelv és irodalomból kell bizonyítaniuk a diákoknak. Az első eredményeket június 26-án függesztik ki, és aznap este nyolc óráig nyújthatnak be óvást a jegyükkel elégedetlen vizsgázók. Az újrajavítások után a végleges eredményeket június 30-án teszik közzé. Mint ismeretes, az országos felmérés eredménye a nyolcadikosok középiskolai felvételi jegyébe számít bele az öt-nyolc osztály tanulmányi átlagával együtt.

Szólj hozzá!