előző lap

Csíkmadaras oktatási és kulturális fejlődésében nyújtana hathatós segítséget az a létesítmény, amelynek alapkövét szerdán helyezték el rangos vendégek jelenlétében. A következő időszakban a település parkja mellett épülő ifjúsági központ létrehozását egymillió forinttal támogatta a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK), melynek küldöttsége tegnap járt községünkben.

 

A fotón ball jobbra: Péter Dávid alpolgármester, Vincze Gábor főtitkár, Bíró Éva iskolaigazgató

Nem mindennapi esemény, hogy egy község ilyen neves vendégeket fogadjon – köszöntötte a kereskedelmi és iparkamara népes küldöttségét Bíró Éva a parkban megtartott rövid ünnepség alkalmával. A Kiss Ferenc Általános Iskola igazgatója szerint nemes cél is vezérelte az anyaországiakat látogatásukban, hiszen felkarolták egy olyan létesítményünk létrehozását, amely történelmi fontosságú lehet Csíkmadaras életében. „A kereskedelmi és iparkamara egy olyan multifunkcionális épület létrehozását támogatta, ami nagyon hiányzik településünk életéből, és amely oktatási és kulturális fejlődésünket nagymértékben meghatározhatja és megalapozza” – fogalmazott  az igazgató.

Vincze Gábor, a PMKIK örömteli alkalomnak nevezte, hogy az egy évvel ezelőtt életre hívott együttműködés a község támogatásának formájában is megmutatkozott. „Reméljük, minél előbb létre jöhet ez a létesítmény, amely a település javát fogja szolgálni. Abban bízom, hogy a sok száz kilométer nem fog közénk állni, és ez a létesítmény biztosítani fogja, hogy a jövőben is megfelelő kapcsolatot tudjunk ápolni” – említette a magyarországi küldöttség vezetője.  

Péter Dávid alpolgármester szerint a községvezetőség egy olyan multifunkcionális központ létrehozását álmodta meg, amely minden jellegű kulturális igényt kielégít a településen, megfelelő infrastruktúrát biztosítva erre a célra. A centrum létrehozásának összértéke 3 millió euróra van becsülve. „Ennek a projektnek a része ez az ifjúsági központ, aminek az alapkövét most letesszük” – nyomatékosított az elöljáró.

Az ifjúsági központ egy 238 négyzetméteres alapterületű, tájba illő, hagyományos építészeti stílusban kivitelezett épület lenne. Földszintjén egy hangstúdiót, gyakorlótermet, mellékhelyiségeket, raktárt és hőközpontot alakítanának ki az építkezés során,  tetőtéri részén pedig öt iroda, egy kisebb gyűlésterem és egy nagyobb konferenciaterem kapna. Az építkezés költségvetése 300 ezer euró. Ebből az összegből jelenleg 50 ezer lej áll rendelkezésre, amit Hargita Megye Önkormányzata ajánlott fel kalákaprogramja. A tervekre eddig 56 ezer lejt költött az önkormányzat, ebbe az összegbe a magyarországiak által felajánlott egymillió forint, azaz mintegy 15 ezer lej is belefoglaltatik.
A csíkmadarasi eseményről a sajtó is beszámolt, az összefoglalókat ide kattintva olvashatják.

Az eseményről készült képgalériánkat itt tekinthetik meg. 

Szólj hozzá!