előző lap

Komoly problémákat okozott a hétvégi hóolvadás Csíkmadarason déli részében. A hirtelen felmelegedés miatt kisebb áradás keletkezett a település vészpataki részén, komoly károkat téve a nemrég felújított mezei útban.

 

Községbeli lakosok értesítették vasárnap délben a helyi önkéntes tűzoltókat, hogy a Vészpatakán található vízgyűjtő csatornából kiöntött a felgyülemlett víz. Az önkéntesek a helyszínre érkezve azt tapasztalták, hogy az áradás a nemrég európai uniós alapokból felújított mezei út vasúton felüli részét tette tönkre mintegy 700 méter hosszúságban. A nehézgépekkel történt beavatkozás által sikerült a további károkat mérsékelni, az említett szakaszon azonban teljesen újra kell építeni az utat.

Az önkormányzat egyébként még február közepén átiratot küldött az Országos Talajjavító Hatósághoz (ANIF) , amelyben a vízgyűjtő csatorna kitakarításának szükségességét és fontosságát jelezte, ám nem kapott pozitív választ.

A vészpataki vízgyűjtőt érintő munkálatok sürgősségéről egyébként a múlt héten szerdán megtartott önkormányzati testületi ülésen is szó esett. A beruházás hozzávetőleges értéke 43 ezer lej, elvégzése – amint a legutóbbi események is megmutatták – rendkívül fontos a felújított mezei út állagának és állapotának megőrzése érdekében.

Frissítés!
Nem tud forrást biztosítani az ANIF


Jóváhagyta az Országos Talajjavító Hatóság a vízgyűjtő csatorna kitakarítását. Mint az illetékesek hangsúlyozták, felbecsülték az elvégzendő munkálatok értékét, forrást azonban nem tudnak biztosítani arra, ezt saját költségvetéséből kell megoldania az önkormányzatnak. Az árvíz okozta károkról egyébként már elkészült a jegyzőkönyv, ezt a polgármesteri hivatal eljutatta a prefektúrához,  valamint a megyei önkormányzathoz, arra kérve az intézményeket, biztosítsanak anyagi forrásokat a vízgyűjtő csatorna kitakarítására, illetve a károk helyreállítására. A korábban felújított mezei út javításának becsült értéke eléri a 300 ezer lejt.

Szólj hozzá!