előző lap

A polgármesteri hivatal alkalmazottainak alapbéréről, illetve több beruházással kapcsolatos szerződésről is döntöttek január folyamán a csíkmadarasi önkormányzati testület képviselői, köztük volt az épülő multifunkcionális központ rendeltetéséről szóló határozat is. Szintén fontos kérdésnek bizonyult a hulladékszállítás biztosítása a községben. Rövid összefoglaló következik.

 

A multifunkcionális központ látványterve

A polgármesteri hivatal alkalmazottjai számára ettől az évtől 2080 lej lesz a bruttó alapbér, ezt az összeget veszik számításba a fizetések meghatározásánál alkalmazandó szorzók esetében. Ez azt jelenti, hogy a községházán a legnagyobb bruttó fizetés 8320 lej, míg a legkisebb 2496 lej, a felsorolt összegekből még lejönnek az adók. A bérek újraszámolását az országos bruttó minimálbér 1900 lejről 2080 lejre történő emelkedése tette szükségessé. Mindez százalékban kifejezve 15 százalékos gyarapodást jelent az alkalmazottak számára, ez tartalmazza az étkezési jegyek értékét is.

Elfogadták a képviselők a község “Humán Tőke Operatív Program-ban (POCU) való részvételét. A program során a Leader-pályázatból épülő multifunkcionális központ rendeltetésére pályázik az önkormányzat a Csík Leader Egyesülettel és a Gyulafehérvári Caritas szervezettel közösen. Az elképzelések szerint a tervezett ingatlanban különböző szociális szolgáltatást indítanának. A POCU-program tervezett megvalósítási ideje 5 év, a pályázat értéke 1 millió euró körül mozoghat, a dokumentáció előkészítése folyamatban van.
Ennek véglegesítése után részletesen beszámolunk az elképzelésekről.

Jóváhagyták a képviselők a csíkszeredai Hidrotran Kft.-vel kötött szerződést, mely az új vízhálózat tervezéséről és megépítéséről rendelkezik. Mint arról már többször beszámoltunk, nyertes pályázat révén több mint hatmillió lejt fordíthatunk erre a beruházásra. Ennek során a Kismadaras patakán befogott vizet tereljük a már kiépített vízhálózatba. Összesen nyolc kilométeres vezetéken érkezik majd a víz a már meglévő hálózatba, a nyomvonal mentén 200 köbméteres tartály, illetve tisztítóállomás is épül. A kormány által biztosított pénzalap 6,01 millió lej.

Január folyamán az is kiderült, továbbra is a csíkmadarasi Aqua Energia Rt. szolgáltatja az áramot a közintézményeknek, illetve nem történt változtatás az iskolahálóz tekintetében a következő tanévre vonatkozólag sem.

Azt is megtudtuk, hogy a hulladék elszállítására egyelőre fél évre kötött szerződést az önkormányzat. Mint ismeretes, új hulladékgazdálkodási előírások léptek életbe Romániában 2019. január elsejétől: egy 2016-ban elfogadott kormányrendelet értelmében ettől az évtől mindenki számára kötelezővé válik a szelektív szemétgyűjtés, a válogatás nélkül gyűjtött háztartási hulladék elhordásáért a családok elméletileg  nagyobb összeget kell fizessenek. Ám ahogy ezt már megszokhattuk Romániában, a törvény egyelőre kivitelezhetetlen, hiszen például azt is előírja, hogy olyan szemetesautók kellene elvigyék a szemetet, amelyek rendelkeznek mérleggel is, hogy informatikai rendszerbe rögzítsék, ki mennyi szemetet ad át, és ennek függvényében kapja a fogyasztó hónap végén a számlát. Hogy mindez községünk esetében pontosan mit jelent, hogyan alakul nálunk a hulladékgazdálkodás, az a következő időszakban kiderül, a témára természetesen még visszatérünk.

Szólj hozzá!