előző lap

A kivitelezési szerződés aláírásával elkezdődtek a munkálatok a „kicsi terelőút” megépítésére. A  Halálkanyar és Pál Lajos kertje között haladó 1,7 km hosszú mezőgazdasági út megvalósítása létfontosságú a község nyugati részén haladó teherforgalom elterelésére.

 

Belátható időn belül használható lesz az új mezőgazdasági útszakasz

Többször beszámoltunk arról, hogy a faluközti utak aszfaltozását végző szászrégeni Probicons Kft. májusban átiratban jelezte a községházának, hogy az elvégzett munkálatokra nem tud szavatosságot vállalni azokon a szakaszokon, ahol eddig a teherforgalom zajlott a településen. A kivitelező által küldött dokumentum az Egervára és Köves utcákat említi, kitérve arra, hogy ezen útszakaszok nem úgy voltak tervezve, hogy ezt a típusú közúti forgalmat, az általa jelentett többletterhelést megbírják. A cég felhívta a községháza figyelmét, amennyiben a felújítás befejezése után is az említett utcákon zajlik a teherforgalom, nem áll módjukban szavatosságot vállalni az általuk végzett munkáért.

Nem új keletű a probléma

A szászrégeni cég által jelzett probléma nem érte meglepetésként a községvezetést. A Halálkanyar és Pál Lajos kertje között haladó 1,7 km hosszú mezőgazdasági út megépítése már régóta foglalkoztatja az önkormányzatot, két évvel ezelőtt a tervek is elkészültek, a nyomvonalon érintett gazdákkal is megtörtént a kiegyezés. Nemrég a kivitelezési terveket is elfogadta az önkormányzat, a kivitelezési szerződést is aláírták a csíkszeredai Impex-Aurora Kft,-vel. Az 1,7 km-es szakaszon makadám úton lehet majd közlekedni, a kivitelezési tervek szerint a munkálatok értéke áfa nélkül 442 ezer lej.

Élhetőbb települést szeretnénk

Bíró László polgármester a beruházással kapcsolatban elmondta, nem véletlenül épül ez az útszakasz, hiszen az ipari tevékenységgel foglalkozó cégeknek meg kell adni a lehetőséget, hogy folytassák tevékenységüket oly módon, hogy az ne zavarja a lakosságot, illetve ne veszélyeztesse a településen zajló infrastrukturális fejlesztéseket. Mint azt a községvezető kifejtette, élhetőbb települést szeretnének a csíkmadarasiaknak, ennek egyik sarkalatos pontja a teherforgalom kivezetése a községből, illetve a települést átszelő európai úton zajló sűrű autósforgalom elterelése. Utóbbi érdekében készülnek a déli oldalra elképzelt nagy terelőút tervei. „Mindezt nem csak a lakosság, hanem a turizmus fejlesztésének szempontjából is fontos megvalósítani” – magyarázta az elöljáró.

Szólj hozzá!