előző lap

A szakmai tudnivalók mellett gyakorlati tanácsokat is kaptak azok az érdeklődők, akik rész vettek a Garden Proiect kertészeti magánvállalkozás által szervezett Kertészeti Szakmai Napokon. A március 1-3 között lezajlott rendezvény iránti érdeklődés megmutatta, van igény az ilyen jellegű szakmai rendezvényekre.

 

Telt ház előtt zajlottak a szakmai napok előadásai. Hiánypótló rendezvény volt

„Több éve készülünk már erre az alkalomra” – fogalmazott János Ferdinánd kertészmérnök a konferencia csütörtöki nyitányaként. A Garden Proiect tulajdonosa elmondta, a szakmai értekezlet szervezésének folyamata mintegy öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor Csíkszeredában részt vehetett egy, a labdarúgó pályák építéséről és hatékony fenntartásáról szóló megbeszélésen. Mint azt a kertészmérnöktől hallhattuk, az elmúlt évek során rengeteg tapasztalatot szerezhettek ezen a téren. És mivel jelenleg számtalan pályázati lehetőség van zöldgyepes sportfelületek építésére, fontos, hogy ezek nem csak szakszerűen legyenek megépítve, hanem hosszú távon fenntarthatóak legyenek. A kertészmérnök továbbá kifejtette, a nehéz gazdasági helyzet mellett a munkaerőhiány az, ami nagy fejtőrést okoz a vállalkozóknak. Mint fogalmazott, lassan nincs akivel dolgozni, vagy akivel együttműködni, partnerséget kötni. Így a szakmai napok révén olyan információkat, illetve szakmai tapasztalatot szeretnének átadni, amelyek jelentősen hozzásegíthetnek ahhoz, hogy a külföldről hazatérő fiatalok okosan és tudatosan fektessék be megtakarításaikat.

Hiánypótlónak nevezte az eseményt Becze István megyei tanácsos. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezetője kiemelte, fontos, hogy a vállalkozók állandó jelleggel képezzék magukat, hiszen csak így lehet megfelelni az új kihívásoknak. A politikus szerint az is lényeges, hogy erős, helyi vállalkozások működjenek annak érdekében, hogy a közfejlesztéseket ezekkel a cégekkel lehessen kivitelezni, ami a minőségi munka garanciája is lehet egyben.

Hasonlóképpen vélekedett Borboly Csaba megyei tanácselnök is, aki pénteken látogatta meg a szakmai rendezvényt. Az elöljáró szerint értékes tudást osztottak meg a konferencia előadói. A politikus ugyanakkor arról is beszélt, hogy hatékonyabb együttműködést kell kiépíteni a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) Hargita megyei vezetőségével. A megyevezető úgy vélte, nincs rendben, hogy amíg más megyékben könnyedén és rugalmasan alkalmazzák a törvényt, addig Hargita megyében  a fiatalok gyakorlatilag el vannak ijesztve a pályázati lehetőségtől. A tanácselnök kilátásba helyezte, hogy egyeztetéseket kezdenek ebben a témában az említett hivatallal. Ezzel kapcsolatban megjegyezzük, a nehézségek ellenére a csíkmadarasi vállalkozók az elmúlt négy évben több mint egymillió euró pályázati pénzt tudtak lehívni.

Csütörtökön egyébként elsősorban a sportfelületek, zöldövezetek szakszerű építéséről, gondozásáról, illetve öntözőberendezések telepítéséről értekeztek a meghívott előadók. Pénteken telt ház előtt ismertette a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos legfontosabb információkat Ferencz Lehel kertészmérnök. Előadásában nemcsak az elméleti tudnivalókat ismertette a jelenlevőkkel, hanem megosztotta tapasztalatait, hasznos tanácsokat is adott a nekik. Ezt követően az aktuális pályázati kiírásokról hangzott el tájékoztató. A délutáni programban a vadon élő és termesztett gyógy- és fűszernövényekről osztott meg hiteles információkat a meghívott előadó. A konferencia pénteki, illetve szombati záró részeként pedig talajtani ismereteiket bővíthették a jelenlevők, egy magyarországi talajdoktor a bio-, valamint ésszerű gazdálkodással kapcsolatos tapasztalatait, tudását osztotta meg az érdeklődőkkel.

Mint azt a szervezők elmondták, a szakmai napoknak lesz folytatása, jövőre is megtartják a rendezvényt.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!