előző lap

Az év utolsó ülését tartotta csütörtökön este Csíkmadaras önkormányzati testülete. Ezúttal nem volt sok dolguk a képviselőknek, mindössze öt napirendi pontban kellett döntést hozniuk. A legfontosabb ezek közül a helyi adók és illetékekkel kapcsolatos volt.

 

A közvilágítás modernizálásával kapcsolatos pályázat finanszírozási szerződésének elfogadásáról szóló határozatot fogadott el a testület. Ugyanakkor jóváhagyta a 2018-as évi adók és illetékek táblázatát. Ebből kiderült, Csíkmadarason a 2018-ra vonatkozó adók és illetékek értéke nem változik, ez megegyezik a 2017-es évi adókkal.

Korábban szó volt arról, hogy törvény kötelezi a községházát arra, hogy ültesse gyakorlatba a faluőrzési programot. Ehhez ki kell dolgozni egy szabályzatot, és meg kell szervezni a szolgáltatást, amelynek éves értéke, az előzetes becslések szerint, 60-70 ezer lej körül mozoghat. Az csak később derül ki, hogy ebből mennyit tud felvállalni az önkormányzat, illetve mennyivel kell esetleg hozzájárulnia a lakosságnak külön illeték formájában. Ezt az illetéket természetesen 2018-ra már nem lehet bevezetni, ám jövő év március végéig kell végső döntést hozni a 2019-es bevezetéséről.

A testület az ülésen a könyvelési és adók és illetékek nyilvántartási számítógépes programok működtetésével kapcsolatos szerződés kiegészítést fogadott el, valamint jóváhagyta a községi közvagyon leltárát is.

A tavalyhoz képest egyébként igencsak termékenynek bizonyult idén a képviselőtestület. Hiszen míg 2016-ban 143 határozatot vitattak meg és fogadtak el a képviselők, addig ebben az évben az elfogadott határozatok száma eléri a 177-et. 

Szólj hozzá!