előző lap

Erdélyben már több mint két évszázada él a farsang hagyománya. A farsangi időszak vízkereszttől húshagyókeddig tart, ugyanis hamvazószerdán már kezdetét veszi a húsvéti nagyböjt. Felénk a farsangot kosarasbálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik, csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó három nap, amikor a tavaszvárók mulatozások közepette elbúcsúztatják a telet.

Farsangkor számtalan finomság kerül az asztalra: térségünkben elmaradhatatlan sütemény a pánkó, amelyet előszeretettel fogyasztunk.

Immár iskolánkban is hivatalosan kezdetét vette a nagyböjt, ugyanis február 25-én - a kicsik után a nagyok is - eltemették Illyést.  A télbúcsúztató az iskolából indult, ahol hetedikeseink farsangi jelmezekbe öltözve, nótaszóval, vidáman kergették el a telet. A körmenet a Hídvég utcájától az Alsó, majd a Felső Kövesutcán keresztül egészen Egerváráig vonult, onnan Falumelyékétől a Főútig, a célállomás pedig a Központi Park volt, ahol aztán a VII. osztályos diákok előadásában sor került a hagyományos szalmabáb-égetésre.

Bízunk benne, hogy ezt az újjáélesztett hagyományt évről-évre tovább lehet majd vinni, és a farsangi mulatság szervezését a mindenkori hetedik osztályosok elmaradhatatlanná teszik!

  

Szólj hozzá!

Kapcsolódó képek