előző lap

A csíkmadarasi vasútállomáson várnak minden érdeklődőt pénteken este negyed kilenckor (2014), az „Össznemzeti Zarándokvonat” ünnepélyes fogadására. Tízedik alkalommal immár, hogy pünkösd alkalmával zarándokok százait szállítja a szerelvény.

 

Községünkben mindig ünnepélyes fogadtatásban részesülnek a pünkösdi zarándokok (Fotó: Bálint Ildikó)

2008-ban négyszáz zarándokkal indult el az első Székely Gyors, majd néhány évvel később csatlakozott hozzá a Csíksomlyó Expressz, a két vonat pedig eddig összesen mintegy 25 ezer kilométert tett meg és körülbelül 10 ezer utast vitt.

A vonaton ott lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas énekes, a vonat fővédnöke pedig Böjte Csaba ferences szerzetes, akinek árvaházai javára útközben gyűjtést szerveznek. A szerelvény lelki vezető Kóczán Árpád tábori lelkész és Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára lesz.

A Csíksomlyó Expressz szokás szerint Szombathelyről indul és Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre. A fővárosból, a Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal egy szerelvényként indul tovább Erdélybe, körülbelül 1200 utassal. A mintegy 400 méter hosszú szerelvény kocsijait és a mozdonyát is megáldják indulás előtt. 

A zarándokok június 2-án, pénteken indulnak Magyarországról, szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén. Vasárnap Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak, majd Madéfalvára mennek, ahol megemlékezést tartanak az 1764-es madéfalvi veszedelem áldozataink emlékművénél. A zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban szállásolják el, ezek között van természetesen Csíkmadaras is.

Szólj hozzá!