előző lap

A Kiss Ferenc Általános Iskola diákjai vették kezükbe a seprűt, kapát és a gereblyét múlt héten pénteken a Föld napja alkalmából szervezett takarítási akción.

 

Munka akadt bőven mindenki számára

A program során a tanintézmény felső tagozatos diákjai a parkban takarítottak. Munka akadt bőven, a sétányokat tisztítani kellett a gaztól, a park növényzetét pedig rendbe kellett tenni. A takarításba egy kis móka és játék is belefért, így igazán hasznos tevékenységnek bizonyult az akció. A diákok munkáját a tantestület egy része, illetve a községháza alkalmazottai segítették. Az alsó tagozatosok is kivették részüket a földnapi programból, ők a község utcáit róva szedték össze a szemetet. A munka végeztével minden résztvevő fogyaszthatott az időközben elkészült bográcsos ételből, a gyerekek ugyanakkor egy-egy mezőgazdasági naptárat is hazavihettek.

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségé – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet, és sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában. Az idei Föld napja központi témája világszerte a műanyag-hulladékok kezelése volt.

Az eseményről készült képgalériánkat itt tekinthetik meg. 

Szólj hozzá!