előző lap

Kedden délután jelentette be az RMDSZ, elfogadta a parlament az általa kezdeményezett, földtörvénnyel kapcsolatos módosítást. Eszerint törvényesen is tisztázni lehet a tulajdonjogot, érvényesek a mezőgazdasági zsebszerződések. Hogy ez mint jelent a gyakorlatban, az hamarosan kiderül.

 

Megkönnyítheti a tulajdonjogi tisztázást az elfogadott földtörvény módosítás

Az RMDSZ közleményéből kiderül, az országos, szisztematikus kataszterezés során az első telekkönyvezésnél érvényesíthetőek lesznek a mezőgazdasági zsebszerződések is. Különösebb bürokrácia és anyagi megterhelés nélkül, ezentúl hivatalosan bejegyezhető az újonnan megnyitott telekkönyvbe a mezőgazdasági zsebszerződések alapján szerzett használati jog, az érintettek utólag telekkönyvi tulajdonossá válhatnak. Mindez azt követően vált lehetségessé, hogy a parlament alsóháza döntőházként szavazott az RMDSZ által benyújtott módosításról. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott arra, hogy több ezer gazdát érint a módosítás, és nagy előrelépést jelent a kültelkek telekelésében, főleg a vidéki környezetekben

„Ezen módosítás által tisztázzuk a mezőgazdasági területek körüli, sok éve tartó tulajdonviszonyokra vonatkozó problémát. Ma sikerült törvényes megoldást találnunk az egyik olyan kataszteri gondra, amely több évtizede fennáll” – mutatott rá Korodi, majd hozzátette, hogy a létező zsebszerződések kétharmada nem rendelkezik közjegyzői hitelesítéssel, tekintettel arra, hogy telekkönyvek hiányában történt az adásvétel, így nem volt lehetséges a szerződés hivatalosítására.

Az RMDSZ már négy éve jelezte a kataszteri hivatalnak ezt a problémát, azonban erre csak parlamenti úton lehetett törvényes megoldást találni –emlékeztetett a frakcióvezető. Az RMDSZ által kidolgozott módosítás nemcsak a zsebszerződések helyzetét tisztázza, hanem azon gazdáknak is segít rendezni tulajdonjoggondjaikat, akiknek a telekkönyvét az 1938/115-ös rendelet-törvény alapján állították ki, azonban ez utóbbi esetében 2009-től harminc évre visszamenőleg, azaz 1979-ig nem lehet módosítás az illető telekkönyvben.

Hogy ez a gyakorlatban eredményez-e valódi áttörést, a következő időszakban kiderül. Az elmúlt években sajnos megszokhattuk, hogy az ördög mindig a részletekben van elrejtve, az alkalmazási szabályok ismeretéig nem lehet pontosat tudni. A fejleményekre visszatérünk.

Szólj hozzá!