előző lap

Ugyanazokban a szavazókörzetekben és ugyanazon a helyszínen adhatják le voksukat a csíkmadarasiak, amelyekben a legutóbbi választások során szavaztak. Ebben a tekintetben nincs változás a hétvégén esedékes népszavazás kapcsán. Ennek témájáról nagyon sok tinta folyt és billentyűzetet koptattak az elmúlt hetekben.  

 

A választópolgárok tulajdonképpen arról fejthetik ki véleményüket, egyetértenek-e azzal, hogy alkotmányba foglalják: a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata.

Újdonság, hogy a megszokottól eltérően nem egynapos lesz a népszavazás, hanem két napig várják a szavazókat az urnáknál, azaz szombaton és vasárnap is. Október 6-án és 7-én reggel 7 és este 9 óra között lesznek nyitva a szavazókörzetek. Csíkmadaras esetében ugyanazokon a helyeken lehet majd szavazni, ahol legutóbb, a 2016-os helyhatósági választáson tették azt a községbeliek. Azaz a Kiss Ferenc Általános Iskola elemi osztályainak otthont adó új épület földszintjének két termében. Természetesen, ahogy más választásokon, az ágyhoz kötött személyek mozgóurnát is igényelhetnek. Ezt írásos kérés formában kell jelezni a beteg lakcíme szerinti szavazókörzetnél. A kéréshez mellékelni kell a mozgáskorlátozottságot bizonyító orvosi igazolást is.

A szavazólapon szereplő kérdés

Egyetért az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt a parlament elfogadta? – ez a kérdés szerepel majd a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosító népszavazás szavazólapján. Ez azt jelenti, hogy nem kérdeznek rá egyértelműen a népszavazás témájára.

Miről is szól az egész?

A népszavazás témájáról nagyon sok tinta folyt és billentyűzetet koptattak az elmúlt időszakban. Leegyszerűsítve a dolgokat, és félretéve a különböző ál- és rémhíreket, a parlament által elfogadott törvény szövege annyi módosítást jelent, hogy a házasság fogalmát már nem mint a férj és feleség kapcsolatát, hanem egy férfi és egy nő közti egybekelésként határozza meg. Igennel vagy nemmel lehet szavazni. Az igenek a módosítással való egyetértést jelentik, a nemek ennek elutasítását támogatják.

Hosszú folyamat eredménye a hétvége

A népszavazás kiindulópontja az volt, hogy az ortodox hátterű „Koalíció a családért” nevű civil szervezet 2016-ban napvilágot látott kezdeményezését több mint három millió román állampolgár kézjegyével támogatta, és azzal mintegy elindította a jelenlegi alkotmány módosítását. Ez a módosítás azt tűzte ki célul, hogy az alkotmány szövegét megváltoztassa abban a vonatkozásban, hogy a házasság fogalmát ne házastársak közösségeként, hanem férj és feleség együttéléseként határozza meg.

Mit mond a katolikus egyház?

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia Csíksomlyón megtartott őszi ülésén elfogadott állásfoglalásban „örömmel és reménnyel” üdvözölték az október elején tartandó alkotmánymódosító népszavazást. A katolikus püspökök nyomatékosították: a módosítás kizárja a félreértelmezéseket, és rögzíti, hogy csakis egy férfi és egy nő szabad akarattal vállalt szövetsége nevezhető házasságnak. Úgy vélték: ez a pontosítás teljes összhangban van a szentírás tanításával, és a nemzeti örökség szellemével. Felidézték, hogy Ferenc pápa egy, a családoknak címzett dokumentumban arra bátorít, hogy védjék meg a férfi és a nő közötti házasságot, mint a természetes család alapját, és merjenek kiállni mellette, még akkor is, ha ezzel mások érzékenységét érintik, és a divatos eszmei áramlatokkal szembemennek. „Minden jóakaratú embert arra kérünk, hogy beszéljen erről az eseményről otthon, a munkahelyén, barátai és ismerősei körében, és keresztény küldetése tudatában buzdítson mindenkit a szavazásra” – áll a püspökök állásfoglalásában.

Szólj hozzá!