előző lap

Négy nappal a határidő lejárta előtt már csak kilenc csíkmadarasi gazda számára kell összeállítani a községházán a területalapú támogatáshoz igényléséhez szükséges iratcsomót. A munkát jelentősen nehezíti, hogy hétfőtől 10-16 óra között nem lehet hozzáférni az APIA internetes felületéhez.

 

Mint ismeretes, március elsejétől, szerdától fogadják az egységes mezőgazdasági támogatáskérelmeket (SAPS) a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei munkatársai. A korábbi évekhez hasonlóan az ügycsomók összeállításában ezúttal is jelentős segítséget nyújtott a polgármesteri hivatal, hiszen az iratcsomókat a községházában állították össze, ezekkel kellet menjen az igénylő az APIA csíkszeredai székhelyére. A május 15-ei határidő előtti utolsó száz méteren jelentősen nehezítette a munkát, hogy az APIA internetes felülete május 8-tól kezdődően 10-16 óra között nem volt elérhető, így abban nem lehetett dolgozni. De még így is sikerült a végére járni a történetnek, és várhatóan 357 csíkmadarasi gazda tudja benyújtani igénylését az idei területalapú támogatásokra.

Ezek esetében, mint arról már beszámoltunk, maradtak az eddigi formák: az alaptámogatás mellett kérhető az újraosztott-, a zöldítési- és a fiatal gazdáknak járó támogatás. Szubvencióval segítik a következőkben is a növénytermesztésre alkalmas szántóföldek és a hátrányos helyzetű területek tulajdonosait, de kérhetők az ökológiai gazdálkodási és az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatások is. Igényelhetőek lesznek a tavaly még újdonságként ható, a kisgazdáknak szánt, valamint az őshonos, kihaló félben lévő állatokat tenyésztők által kérhető támogatás.

Az állattenyésztési támogatások közül továbbra is igényelhető az átmeneti országos kiegészítő támogatás keretében a szarvasmarha utáni, amely legkevesebb három felnőtt állat esetén igényelhető, a három tonnán felüli tejtermelés után kérelmezhető, illetve továbbra is lesz a legkevesebb 50 juh- és 25 kecskeanyaállatra igényelhető juttatás. Továbbá a bivaly-, juh-, kecske-, húsmarha-, fejőstehén- és selyemhernyótartók plusztámogatást is igényelhetnek. A bivalytartó gazdák legtöbb 100 állatra kérhetnek, míg a juhosgazdák 150–600 egyedre, a kecsketartók pedig 50 és 500 közötti állományra. Élhetnek a támogatás adta lehetőséggel a legtöbb 250 húsmarhát tenyésztők és az 5–250 fejőstehénnel rendelkezők is.

Szólj hozzá!