előző lap

Tanácsülések sorozatát tartotta az elmúlt napokban Csíkmadaras önkormányzati testülete. A soros havi ülésen kívül két rendkívüli értekezletre is sor került, legutóbbira pénteken kora reggel. Ennek egyetlen tárgya a megye önkormányzattól a községi utak felújításával kapcsolatos munkálatokra kapott 107 ezer lejes támogatás költségvetésbe foglalása volt.

 

Melegítőket szerelnek fel a ravatalozó épületébe, majd belső felújítást eszközölnek rajta. Ezt követően adják át az egyháznak

Egy hét leforgása alatt háromszor ült össze az önkormányzati testület. A múlt héten pénteken megtartott soros ülésen kilenc napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Elfogadták például a vasúton aluli földalatti vezetékkel ellátott közvilágítási hálózat közvagyonba vételét. A tanácsosok, kisebb vita után, egy ellenszavazattal hagyták jóvá a község vagyonát képező Salamon Elemér féle két áras beltelek eladását.

Szintén megszavazták a képviselők a multifunkcionális központ finanszírozási szerződését, és a majdani építmény átadását a Csík Leader Egyesületnek. Mint arról már korábban beszámoltunk, a projektnek igencsak érdekes története van. Néhány évvel ezelőtt még ifjúsági központként kezdődött el az ingatlan tervezése,  az épület alapkövét ünnepélyes keretek között tették le tavaly júliusában. A megvalósítást egymillió forinttal is támogatta a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK). Az alapkőletételt követően a községvezetőség kereste azt a pályázati lehetőséget, amelynek révén finanszírozni lehetne az ingatlan felépítését. Erre végül Leader-program keretében mutatkozik lehetőség, a pályázathoz viszont újra kellett gondolni az épület rendeltetését. Így végül multifunkcionális központ építésére tett le pályázatot az önkormányzat a Csík Leader Egyesülethez, a beruházás értéke 1,8 millió lej. A rendeltetését illetően fontos tudni, hogy ezt is pályázatból szeretnénk megoldani. Az elképzelések szerint a tervezett ingatlanba szociális szolgáltatást szeretne indítani a község,  több civil egyesülettel együttműködve. A szóban forgó szolgáltatásra az Európai Unió  Humánerőforrás Operatív Programja (POCU) keretében pályáznák meg. A POCU program tervezett megvalósítási ideje 5 év, a pályázat értéke 1 millió euró körül mozoghat, a dokumentáció előkészítése folyamatban van.

Fejlesztés a ravatalozóban

Újabb fejlesztést tervez az önkormányzat a helyi ravatalozóba. Ezúttal villany-fűtőtestek felszerelésére kerülne sor, az erről szóló határozatot el is fogadta a testület. A beruházás értéke áfa nélkül 15 ezer lej, ez tartalmaz tíz darab 1500 wattos elektromos infra fűtőtest vásárlását és felszerelését. Péter Dávid alpolgármester ezzel kapcsolatban kifejtette az RMDSZ frakciónak az álláspontját, miszerint a fűtéssel kapcsolatos munkálatok után a polgármesteri hivatalnak fel kell újítania a ravatalozót és környékét, és majd csak akkor kerülhet sor annak átadására a helyi római katolikus plébánia javára. „Miután jó gazda módjára rendbetettük az épületet, akkor azt végre átadhatjuk az egyháznak, erre jövőre kerülhet sor” – nyugtázta az alpolgármester. Mint ismeretes, több hónapos egyeztetés és vita után májusban sikerült lezárni a ravatalozó jogi helyzetének kérdését is. A bonyodalmak abból származtak, hogy az egyház területére felhúzott építmény a községháza finanszírozásával jött létre. A döntést megelőző hónapokban többször is tárgyaló-asztalhoz ültek az önkormányzat és a római katolikus egyházközség képviselői. Arról kellett döntést hozniuk, hogy a ravatalozó épülete kinek a tulajdonába kerül. Ez a fenntartási költségek, illetve az esetleges további fejlesztések tekintetében rendkívül fontos. A képviselő-testület végül úgy határozott, a ravatalozó épületét díjmentesen és természetesen hosszú távon bérbe adja az egyházközségnek.

Pénzt adott a megye

A községi utak felújításából származó adósság törlesztésére adott 107 ezer lejt a napokban a megyei önkormányzat. A községházának az aszfaltozási munkálatok során önerőből elvégzett földalatti villanyhálózat kialakításából maradt kifizetetlen számlája, ezt sikerül most törleszteni. Ennek kapcsán gyűltek össze rendkívüli ülésre a tanácsosok pénteken reggel. A költségvetés módosítást elfogadták a képviselők, így jövő hét elején a községháza törlesztheti adósságát.

Szólj hozzá!