előző lap

Vezeték nélküli internetes-hálózat kiépítésére nyílik lehetőség a községben az Európai Unió által erre a célra kiírt pályázat keretében. A polgármesteri hivatal által megnyert 15 ezer euró értékű pályázat keretében nyílt wifi-hozzáférést biztosítanak a csíkmadarasi lakosoknak, akik ily módon ingyen csatlakozhatnak a világhálóra.

 

Kristály Tibor projektfelelős ismerteti a pályázatot a községháza tegnap megtartott megbeszélésen

Csíkmadaras az egyike annak a 223 romániai településnek, amelyek az Európai Bizottság által meghirdetett WiFi4EU program első kiírásának nyertese. Az egész Európai Unió területéről beérkező pályázatokat az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynöksége (INEA) bírálta el, amely az Európai Bizottság WiFi4EU programjának gyakorlatba ültetéséért felelős hatóság. Mint azt Kristály Tibortól projektfelelőstől, a községháza munkatársától megtudhattuk, a WiFi4EU programban első körben részt vevő 2800 várost összesen 42 millió euróval támogatja az Európai Unió. Romániából 223 települést nyert el támogatást. A nagyobb erdélyi városok közül Kolozsvár mellett többek között Brassó, Arad, Zilah, Sepsiszentgyörgy. A nyertes települések közt székelyföldi községek is vannak: többek között Csíkszentmihály, Csíkmadaras, Csíkszentsimon, Gyergyóremete, Korond, Zabola.

Az elképzelések szerint Csíkmadarason nyolc kültéri és három beltéri vezeték nélküli internet-hozzáférési pontot (WiFi-hotspot) alakítanak ki. Utóbbiak a polgármesteri hivatal épületében, az iskolában és a napköziben lesznek felszerelve. A kültéri hozzáférési pontok elhelyezésében a községvezetőség azt próbálja szem előtt tartan, hogy a település minél nagyobb részét lehessen lefödni ingyenes wifi-hozzáféréssel.  A nyolc darab kültéri hotspot pontos helyéről a következő hetekben születik döntés.

A pályázat kivitelezési ideje 18 hónap. Ez idő alatt a polgármesteri hivatalnak ki kell választania a szolgáltatót, aki felszereli a hálózatot, illetve szolgáltatói szerződést is kell kössön a megnevezett telekommunikációs társasággal.

Bíró László polgármester szerint habár az utóbbi időben az infrastrukturális fejlesztések voltak előtérbe helyezve, a községvezetőség fontosnak tartja azt is, hogy élhetőbbé tegye a csíkmadarasiak mindennapjait. Ennek a törekvésnek a része ez a pályázat is, melynek során a település jelentős részén ingyenesen hozzáférhetnek a világhálóhoz.

A wifi-hotspot-általános ismertető

A hotspot egy nyilvános, vezeték nélküli (WiFi) internet-hozzáférési pont, hatótávolsága nagyjából 50 méter. Segítségével a vendégek csatlakozhatnak saját gépükkel az internetre.

Lényege, hogy bárki használhatja az arra alkalmas eszközzel, például laptop, PDA vagy duál modú (Wifi+GSM-rendszerű) mobiltelefonnal. Az utóbbi években a mobil eszközök szinte mindegyikében már megtalálható a wifiadapter. Az internet használata általában ingyenes, de előfordulhat térítéses is, vagy a helyi fogyasztáshoz kötik a használatát.
Hotspotok megtalálhatók éttermekben, kávézókban, repülőtereken, vasúti pályaudvarokon, könyvesboltokban, könyvtárakban, iskolákban, egyetemeken és egyéb publikus helyeken.

Az ingyenes hotspotoknál az internet használata díjtalan, esetleg valamilyen megkötéssel, sávszélességlimittel vehető igénybe. Egyes helyeken a használatát fogyasztáshoz, menühöz kötik, így biztosítva azt, hogy az internetet csak az arra jogosult vendégek használhassák. Ilyen rendszerek működtetéséhez az üzemeltetőknek egy speciális szoftverre, úgynevezett captive portálra van szükségük, amely a routeren, vagy egy külső gépen fut és kezeli a hozzáféréseket. Ezen captive portálok működésének lényege, hogy a böngésző addig nem tölt be a bejelentkezési lapon kívül más oldalt, amíg a felhasználó be nem írja a szükséges azonosítót. Újabban jelentek meg hirdetés alapú hotspotok, ahol az internet hozzáférésért nem kell fizetni, cserébe reklámokat kell nézegetni meghatározott időközönként.

Szólj hozzá!