előző lap

Lassan már csak az utolsó simításokat kell elvégeznie a kivitelezőnek, ezzel pedig lezárul a község vasúton aluli részét érintő, a Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében megvalósított közvilágítás felújítás. A vezetékek földbe helyezéséhez, illetve az új lámpaoszlopok és lámpatestek felállításához szeptemberben látott hozzá a kivitelező.

 

Különösebb fennakadás nélkül, az ütemterv betartásával dolgozott Csíkmadarason a munkálatok kivitelezésével megbízott csíkszeredai Instel Kft. A szakcég munkatársai a földbe helyezték a villanyvezetéket és az optikai vezeték védőcsövét, majd alapot öntöttek az új oszlopoknak, ezek felállítását követően pedig az új lámpatestek is a helyükre kerültek. A napokban a villanyhálózatra történő csatlakoztatással dolgoznak a szakemberek, november végéig valószínű, hogy üzembe is helyezik az új közvilágítást.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a szintén megyeszékhelyi Proconselectric  Kft. által tervezett rendszer, a cég által fogalmazottak szerint, innovatív technológiát használ: az elhelyezendő 122 oszlopra ugyanannyi LED-es lámpatest került, teljesítményük 29-80 watt között változik, hatékonyságuk messze felülmúlja a korábbiakét. Az egervári rendszerhez hasonlóan optikai kábeles távvezérlést is terveztek, melynek révén könnyedén szabályozni lehet majd az égők működési idejét, illetve a lámpák fényerősségét is.

A kivitelezés során több mint öt kilométernyi új villanyvezetéket helyeztek a földbe, a beruházás Hídvég, Felszeg, Papsára, Horvátok, Bolhák, Csempe, Falumellyéke, Állomás és Kicsikertek utcákat érintette, valamint az európai út Papsára-Sándorok utcája közötti szakaszát. A kivitelezési szerződés értelmében a munkálatok értéke 737 800 lej.

Fontos kiemelni, a közvilágítás felújításból ezúttal is kimaradt utcákban a szintén PNDL pályázat révén megvalósítandó aszfaltozás során kerül sor az utcai világítás modernizálására. A munkálat terveztetésére és kivitelezésére folyamatban van a közbeszerzési eljárás.

 

Szólj hozzá!

Kapcsolódó képek