előző lap

A minden hónap első szerdáján hallható polgárvédelmi figyelmeztető rendszer tesztelése után ismét újdonsággal rukkoltak elő a hatóságok. Beüzemelték ugyanis a www.ro-alert.ro honlapot, amelyen megtalálhatók a lakosságot vészhelyzet esetén figyelmeztető rendszerrel kapcsolatos fontos információk. A rendszert tegnaptól országszerte tesztelik – számol be az Agerpres hírügynökség.

 

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (DSU) vezetője, Raed Arafat egy múlt heti sajtótájékoztatón mutatta be az új weboldalt. A honlapon a RO-ALERT rendszerrel kapcsolatos minden fontos információ megtalálható, beleértve a működéséhez szükséges telefonbeállításokat, a DSU-alkalmazás telepítésének módját, a rendszerrel kapcsolatos gyakori kérdések válaszait is.

Arafat rámutatott, hétfőtől szeptember 27-éig országos szinten tesztelni fogják a RO-ALERT rendszert. Arafat hangsúlyozta, a teszteléseket követően a RO-ALERT rendszert kizárólag nagyon súlyos helyzetekben fogják használni. „Nem áll szándékunkban túl gyakran alkalmazni, mert ezáltal egyrészt csökkenne a lakosság érdeklődése, másrészt zavaró lenne, mert a hang, amelyet a rendszer kibocsát, nem szűnik meg addig, amíg az illető el nem olvassa az üzenetet. A telefon abban az esetben is hanggal jelzi az üzenet érkezését, amikor a készülék néma üzemmódban van. Ha üzenet érkezik, azt jelenti, hogy valami súlyos dolog történt” - nyomatékosította Arafat, hozzátéve, a rendszer nem használ semmiféle személyes adatot, nem telefonszámra küldi az üzenetet. "Ez nem SMS-üzenet, hanem más típusú” - mondta. Raed Arafat kiemelte, az üzeneteket román nyelven küldik, de „térségtől függően” más nyelvűek is lehetnek. Földrengésveszélyre figyelmeztető üzeneteket nem küldenek ki, hogy ne keltsenek pánikot az emberek körében - hangoztatta a DSU vezetője, aki szerint a figyelmeztető rendszer bármikor leállítható, kikapcsolható, de nem ajánlatos ezt tenni, hiszen veszély esetén életmentő lehet. A veszélyes meteorológiai jelenségek, árvizek, terrortámadások esetén vagy más, a lakosságot fenyegető helyzetekben használandó RO-ALERT rendszer kialakítása hozzávetőlegesen hatmillió euróba került, és olyan országokban is alkalmaznak hasonlót, mint Hollandia, Lettország, az Amerikai Egyesült Államok vagy Izrael.  

Egyébként a jelzett honlapra látogatva, a „Configurare telefon” menüpont alatt szolgáltatókra lebontva megtaláljuk azoknak a telefontípusoknak a listáját, amelyek beállítása automatikusan megtörtént. Ezen készülékek tulajdonosainak nincs tennivalójuk, az üzeneteket kézhez fogják kapni. A listáról hiányzó telefontípusoknak is folyamatban van a beállítása.

Szólj hozzá!

Kapcsolódó képek