előző lap

A három évvel ezelőtti, a község egervári részét érintő közvilágítás felújítást követően ezúttal Csíkmadaras vasút alatti részén kezdődik hasonló beruházás. A Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében megnyert pályázat révén teljesen új utcai világítást épít ki mintegy 3 kilométer hosszúságban a csíkszeredai Instel Kft. A munkálat kivitelezési szerződését a napokban írták alá a községházán.  

 

Fazakas Sándor (balról) és Bíró László polgármester a szerződés aláírásakor

A szintén megyeszékhelyi Proconselectric  Kft. által tervezett rendszer, a cég által fogalmazottak szerint, innovatív technológiát használ: az elhelyezendő 122 oszlopra ugyanannyi LED-es lámpatest került, teljesítményük 29-80 watt között változik, hatékonyságuk messze felülmúlja a korábbiakét. Az egervári rendszerhez hasonlóan optikai kábeles távvezérlést is telepítenek, melynek révén könnyedén szabályozni lehet majd az égők működési idejét, illetve a lámpák fényerősségét is.

A kivitelezés során több mint öt kilométernyi új villanyvezetéket helyeznek a földbe, a beruházás Hídvég, Felszeg, Papsára, Horvátok, Bolhák, Csempe, Falumellyéke, Állomás és Kicsikertek utcákat érinti, valamint az európai út Papsára-Sándorok utcája közötti szakaszát. A kivitelezési szerződés értelmében a munkálatok értéke 737800 lej, a lámpatestek felszerelését pedig a kezdési parancs kiadását követő 60-ik napig kell elvégezni. Fazakas Sándor, az Instel Kft. ügyvezetője a Csíkmadaras.ro-nak elmondta, nem kellene problémát okozzon a két hónapos határidő betartása. Mint fogalmazott, az előkészítő munkálatokkal időben tudnak végezni, egyetlen fennakadást a lámpatestek leszállítása okozhat, ugyanis a tervben szereplő Schreder típusú lámpáknak egyetlen országos beszállítója van.

Fontos kiemelni, a közvilágítás felújításból ezúttal is kimaradt utcákban a szintén PNDL pályázat révén megvalósítandó aszfaltozás során kerül sor az utcai világítás modernizálására. Erre a munkálatra vonatkozóan is folyamatban van a közbeszerzési eljárás.

Szólj hozzá!