előző lap

Hétfőn értesítette a községházát a Vidéki Befektetéseket Kifizető Ügynökség (AFIR) arról, hogy pozitívan bírálta el az erdei utak felújításáról szóló pályázatát. Ez azt jelenti, hogy közel 1,8 millió euró értékű munkálatot finanszíroz a hamarosan megkötendő szerződés keretében az ügynökség.

 

Aszfaltcsík kerül az erdei útra. Több millió lejes beruházás

A községháza az erdei infrastruktúra fejlesztését célzó 4.3S intézkedés keretében nyújtott be pályázatot. A több mint 8 millió lej összértékű beruházás révén 4 méter szélességben aszfaltszőnyeggel látják el a Zetelaka irányába vezető erdei utat mintegy 7,5 kilométer hosszúságban. A munkálatok során az átkelőket, hidakat felújítják, a patakmenti szakaszon támfal épül, az útkereszteződéseknél fedett sáncokat alakítanának ki. A kivitelezési terveket a jászvárosi D&G Print Line Kft. készítette.  

Ez a negyedik nyertes pályázat, amelyet az elmúlt néhány hetes időszakban nyilvánosságra hoztak a szakhatóságok. Mint ismeretes, korábban a  2. Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében három csíkmadarasi pályázatot támogat az állam. Több mint hatmillió lejt fordíthatunk például a vízhálózat bővítésére. Ennek során a Kismadaras patakán befogott vizet terelnénk a már kiépített vízhálózatba, a rácsatlakozás a „Boroséknál” néven közismert falurészen történne. Egy másik projekt keretében 834 ezer lejből (az összeg az áfát is tartalmazza) újulna meg a község vasúton aluli közvilágítása. Harmadikként közel 15 millió lejből történhet meg a település úthálózatának további rendbetétele. Itt azokról az útszakaszokról van szó, amelyek kimaradtak a Felcsíki Integrált Projekt keretében jelenleg is zajló aszfaltozási munkálatokból. A tervek az aszfaltozáson kívül a villanyhálózat földbe helyezését, illetve a közvilágítás felújítását is tartalmazzák az érintett szakaszokon.

További egy pályázatunk vár még elbírálásra az AFIR szakbizottságainál. A 7.2-es intézkedés keretében tett le finanszírozási igénylést a község a napközi épületének a felújítására. Ennek során kibővítenék a napközi épületét, így az épületegyüttes a jelenlegi 857 négyzetméterről 915 négyzetméterre nőne, ehhez tartózna még 1667 négyzetméternyi zöldövezet, illetve egy legkevesebb 100 négyzetméteres parkoló. A beruházás teljes költsége megközelíti az 580 ezer eurót, ebből 50 ezer euróba kerülnének a konyhai berendezések és egyéb szükséges ipari eszközök.

Jelentős megterheléssel jár az önrészek biztosítása

A jelenlegi számítások szerint az eddig nyertes pályázatok önrészeinek vagy el nem számolható költségeinek a biztosítására hozzávetőlegesen 900 ezer lejt kell elkülönítenie a községnek. Ekkora összeg biztosítására nincs kellő fedezete a településnek, ezért a vezetőség egymillió lejes hitel felvevéséhez folyamodna, ezzel kapcsolatban már elkezdődtek az egyeztetések különböző pénzintézetekkel. Utóbbiak egyik képviselője múlt héten ebben a témában, a községházán megtartott tanácskozáson ismertette a hiteligénylési feltételeket. Bíró László polgármester szerint jelentős erőfeszítéseket igényel az önrészek előteremtése, éppen ezért a községvezetőség szívesen fogad ezzel kapcsolatban bármilyen építő jellegű javaslatot a helyi gazdasági élet szereplői részéről is. 

Szólj hozzá!