előző lap

Márciusban foglalkoztunk a Pletycafféban megtartott fórumunkon a háztartások energiatermelésével. Az akkor elhangzottak szerint nem igazán éri meg napelemes rendszereket telepíteni, mert a megtermelt energiatöbbletet természetes személyként nem lehet értékesíteni. Nos, úgy látszik, ez hamarosan változni fog, ezért néhány mondat erejéig visszatérünk a témára.

 

Az említett fórumon Mészáros Csaba, a csíkmadarasi Aqua Energia Rt. ügyvezetője a napelemes rendszerekről elmondta, az lenne az ideális, ha az ezeket felszerelő természetes személyeket ne csak fogyasztóként, hanem termelőként is elfogadják. A márciusban még érvénybe levő törvénykezés  ezt nem tette lehetővé. Ez azért is fontos kérdés, mert a tapasztalatok azt mutatják, a csíki térségben egy 10 kilowattos rendszer nyáron 110 százalékos teljesítményt nyújt, ősszel és télen ez a teljesítmény nem haladja meg a 25-30 százalékot. Tehát télen legtöbb harmadát termeli, és pont az a probléma, hogy a többlettermelésre télen lenne szükség. A szakember szerint más országokban ezért vezették be a kompenzációs rendszert. Magyarországon például ez úgy működik, hogy a nyáron megtermelt többletenergia értékét, amit a háztartás nem használ fel, és kimegy az elosztó hálózatba, a szolgáltató télen levonja a fogyasztói számlákból. Mészáros azt is elmondta, az energiatöbblet tárolására ugyan megoldást jelentenek az akkumulátortelepek, azonban háztartások esetében, a magas költségek miatt, nem éri meg ezekbe fektetni.

Mégis lehetséges lesz az értékesítés?

Mint az RMDSZ nemrég közzé tett közleményéből kiderül, az önellátásra termelt, megújuló forrásból származó többletenergiát vásárolhatják fel a szolgáltatók azt követően, hogy döntőházként fogadta el a képviselőház az RMDSZ módosításait is tartalmazó, erre vonatkozó törvénytervezetet. Az RMDSZ törvényhozói által kidolgozott módosító javaslat, amelyet az alsóház szakbizottsága egyöntetűen fogadott el és beemelt a törvénytervezet végleges szövegébe, megoldást nyújt azok számára, akik megújuló forrásból kitermelt villamos energiával pótolnák a hiányt a háztartásokban. A közlemény szerint a módosítás kedvező az önellátó fogyasztók számára, hiszen visszafordíthatják a villamosenergia-hálózatba az általuk termelt, de el nem használt többletenergiát, de ugyanakkor a jogszabály-módosítás környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen fellendíti a megújuló forrásokból származó energia.  Az elfogadott jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép érvénybe. Alkalmazásának részleteire még visszatérünk.

Szólj hozzá!