előző lap

A községben eddig soha nem tapasztalt jelenség okozott riadalmat a lakók körében szombaton. Termetes méretű jégtáblák torlódtak össze a Madaras-patakán kotrógép bevetésére volt szükség, hogy egy egész falutízest ne öntsön el az ár. Egy kerítés rongálódott meg, két portára pedig befolyt a víz, de nagyobb kár nem keletkezett.

 

Mint arról már a Székelyhon internetes portál is beszámolt, a felmelegedés miatt felszakadozó jégtáblák torlódtak össze szombaton a madarasi Papsára-híd előtt. Bíró László polgármester szerint a korábbi partvédelmi és mederszabályozási munkálatoknak, illetve a helyi önkormányzat egyik tagjának, Baricz Leventének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj, és Egervárát és Kovácskertet nem öntötte el a víz, a veszély elhárításában a helyi önkéntes tűzoltók is részt vettek.

Az említett önkormányzati testületi a beavatkozás során egy kotrógéppel törte szét a jégtáblákat. A Papsára-hídnál kialakult ugyan egy kisebb torlasz, emiatt a kiöntő víz két udvarra be is folyt, egy jégtábla pedig egy kerítést rongált meg, de nem keletkezett nagyobb kár. Az elöljáró szerint a jégtömbök mérete miatt gépi erő hiányában nem lehetett volna megfékezni az áradást, ami jelentős problémákat okozott volna az említett falurészeken. Mint mondta, „bár sokan a betonfalaknál környezetbarátabb megoldást szerettek volna a mederszabályozásnál, bebizonyosodott, hogy ilyen esetekben ez megvédi a patak melletti gazdaságokat”. A helyszínen jelen volt Miklós Géza, az Olt Vízügyi Igazgatóság vezetője is.

Szólj hozzá!