előző lap

Csupán néhány gyerek maradt ki abból a szűrésből, amelyet Csíkmadarason tartottak a hét folyamán a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai. Iskolások és óvodások egyaránt a medikusok nagyítói alá kerültek, a vizsgálatot végző szakemberek elismerően nyilatkoztak a fogadtatásról, és a gyerekek általános egészségi állapotáról egyaránt.

 

Szemészeti felmérést is végeztek az orvosok. Volt, akinél problémát tapasztaltak

A szolgálat keretében tevékenykedő Püspöki Gabriella főorvos elmondta, a 90-es évek elejétől rendszeresen jár a környékre szűréseket végezni. Meglátása szerint az akkori állapotokhoz képest sokat javult az egészségügyi helyzet, mostanra már látszik, hogy a vizsgált korosztály rendszeres ellátásban részesül. „Több kollégával jártunk az önök községében, eddigi információim szerint nem voltak kirívó esetek, nagyjából rendben volt mindenki” – fogalmazott a főorvos, aki szerint a vizsgálatok alatt példaértékű volt minden érintett hozzáállása. A községben általános gyerekgyógyászati, füll-orr-gégészeti, illetve szemészeti vizsgálatoknak vetették alá a gyerekeket.

Bíró Éva, a Kiss Ferenc Általános Iskola igazgatója is elismerését fejezte ki a gyermekmentő szolgálat orvosainak tevékenységével kapcsolatban. Mint tőle megtudhattuk, a hétfőtől-csütörtökig lezajlott szűrések alkalmával csupán néhány esetben fordult elő, hogy helyi fül-orr-gégészeti vagy ortopédiai szakorvoshoz irányítottak gyerekeket. Több volt viszont a látásproblémával küszködő gyerek, ezen esetekben ingyen szemüvegkeretet kaptak, a szükséges szemkorrekciós lencséket pedig Magyarországról fogják megkapni az érintettek. 

Szólj hozzá!