előző lap

A tavalyhoz képest elenyésző számban ellenőrzik Csíkmadarason a területalapú támogatás kérelmeit. A következő néhány hétben mindössze 26 gazda kerül az a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szakembereinek nagyítója alá, tavaly ez a szám 258 volt.

 

A községben ezúttal jóval kevesebb területalapú támogatási igénylés kerül górcső alá

Mint azt már bizonyára több újságban is olvashatták, Hargita megyében térségenként a következőképp alakult az ellenőrizendő parcellák száma: a székelyudvarhelyi területi irodához tartozó gazdák kérelmei közül kell a legtöbbet megvizsgálniuk, 2300 gazdáét, a csíkszeredai irodához tartozók közül 333-an szerepelnek az ellenőrzési szelvényben, a Csíkszentmártonban benyújtott kérelmek közül 120-at, a Székelykeresztúron leadottak közül 70-et vesznek górcső alá, továbbá a gyergyói irodához tartozó gazdák közül 32-őt, a maroshévíziek közül pedig 19-et ellenőriznek.

Egy kicsit részletesebben írva a következőre számíthatnak a gazdák: legtöbb esetben klasszikus ellenőrzés zajlik, azaz a szakemberek kivonulnak a mezőre szemrevételezni a valós helyzetet. Lesz, akinél a trágyázási és vegyszerezési regisztert is kérik az idei évre vonatkozólag, illetve az agro-környezeti füzetet, valamint a trágyatárolót is ellenőrzik. Aki kérte az agrár-környezet gazdálkodási csomag valamelyikét, az agro-környezeti füzetet nézik meg több évre visszamenőleg. A helyszínelések és ellenőrzések feltehetően szeptember közepéig tartanak. 

Büntetések is voltak tavaly

A múlt évi ellenőrzések során 35 személyt figyelmeztetésben részesítettek az APIA munkatársai, összesen 11 gazdát pedig 5%-10% büntetésben is részesítettek, amit a támogatás értékéből tartottak vissza. A leggyakoribb probléma az agrár-környezet gazdálkodási csomagban foglalt kötelezettségek be nem tartása volt, a büntetések felénél a trágyatárolóval kapcsolatos hiányosságok miatt kellett zsebbe nyúlniuk a gazdáknak. Az APIA szakemberei ezúttal is felhívják a támogatásban részesülő állattartók figyelmét, hogy vegyék komolyan a trágyatárolóval kapcsolatos kötelezettségeiket.

 

Szólj hozzá!