előző lap

Az első negyedév végére immár azt is elmondhatjuk, végre van költségvetése Csíkmadarasnak a 2017-es esztendőre. Csütörtökön este rendkívüli ülésre voltak hivatalosak az önkormányzati testület képviselői, az egyik legfontosabb téma az idei év költségvetésének elfogadása volt. Mint a számokból kiderül, ebben az évben, a tavalyhoz képest közel ötven százalékkal nagyobb, mintegy 7,88 millió lejes költségvetéssel számolhat a település, ennek hozzávetőlegesen 60 százaléka beruházásokra fordítódik.

 

Csíkmadaras költségvetésének 60 százalákát a beruházások teszik ki

A költségvetéssel kapcsolatos tudnivalókat Bíró Ibolya könyvelő ismertette. Az elhangzottakból szemelgetünk egy kicsit, a teljesség igénye nélkül. A részletes költségvetést egyébként hamarosan honlapunkon is tanulmányozhatják.

 A település idei tervezett bevétele 7,88 millió lej, ebből 746 950 lej a tavalyról megmaradt tartalék. Ez utóbbiról tudni kell, hogy ebből  569 ezer lej a mezei utak felújításának előlegben kapott összege, a fennmaradt tétel pedig szintén célirányosan fordítható beruházásokra.  Az állami költségvetési leosztásokból (áfa és jövedelmi adó)  a tavalyhoz képest 50 ezer lejjel többet kapott a község, így ez az összeg idénre 2,28 millió lej. Adókból és illetékekből közel 1,81 millió lejes bevételre számít az önkormányzat a tavalyi 600 ezer lejhez képest.

Beruházásokra fordítható összegek

A kiadások terén beruházásokra egyelőre közel 4,73 millió lej áll rendelkezésre. Ebből 468 ezer lejbe kerül a Cinege napközi felujításával kapcsolatos teljes dokumentáció. 680 ezer lejt terveztek be a Kiss Ferenc Általános Iskola területének bővítésére megvásárolt 14 áras terület kifizetésére. Ami ugyebár elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy megépülhessen a felcsíki integrált fejlesztési program keretében az afterschool, azaz a délutáni foglalkoztató központ. További 562 700 lej szerepel a költségvetési tételekben az ifjúsági központ megépítésével kapcsolatban, 200 ezer lej fizetődik ki a kisipari terület (báza-szerk.megj.) felvásárlásának következő részleteként. Mint ismeretes, a területet a Comcereal Rt.-től vásárolja meg a község, a tavaly nyáron aláírt adásvételi szerződés értelmében 599 ezer lejért, amit három részletben kell kifizetni.

Ugyancsak a költségvetés részeként szerepel 100 ezer lej a földalatti villanyhálózat kiépítésére, valamint 495 ezer lej a biomassza üzem megépítésére A költségvetési tételek között található a zetelaki erdei út felújításával kapcsolatos tervek és tanulmányok elkészítése, erre közel 140 ezer lejt fizet ki az önkormányzat. Az ezzel kapcsolatos pályázati dokumentációt egyébként csütörtökön adta le a polgármesteri hivatal, az elbírálás után visszatérünk a részletekkel. További 177 ezer lej áll rendelkezésre a községi utak felújítására. Ennek a tételnek semmi köze az aszfaltozásos projekthez, a kettőt külön kell kezelni.  

Fontos megjegyezni, a költségvetés idén sem tartalmazza a felcsíki integrált fejlesztési program keretében megvalósítandó községi utak aszfaltozását és afterschool építését. Ezt a két projektet ugyanis a Felcsík Kistérségi Társulás bonyolítja le, a közbeszerzés és szerződéskötés is az ő hatáskörük, illetve a kifizetések is. Annyit viszont ezúttal is el kell mondani, hogy az integrált fejlesztési pályázatból 5,3 millió lej a Csíkmadarasra eső rész. A számítások szerint ebből 3,27 millió lejt lehet fordítani a községi utak aszfaltozására. A tervek szerint a következő utcákba kerül aszfaltcsík, mintegy 4 kilométer hosszúságban: Alsóhídvége, Felsőhídvége, Papsára, Kövesutca, Egervára, Külváros, Falumellyéke, Állomás. Ezen utcákban, az aszfaltcsík mellett, járda és vízelvezető árok is lesz. További 2,085 millió lej fordítható a településen az iskola utáni foglalkoztatási központ építésére.

További költségvetési leosztások

A Kiss Ferenc Általános Iskola számára a tavalyi 1,160 millió lejhez képest 1,526 millió lejt utaltak ki a központi költségvetésből, ebből csak fizetésekre 1,378 millió lejt kell fordítani. A polgármesteri hivatal működésére 864 140 lej jut, amelyből 696 850 ezer lej a béralap, ez 11 hónapra biztosítja a fizetéseket. Kulturális, sport és ifjúsági tevékenységekre 9 790 lejt különített el az önkormányzat, míg a Gyulafehérvári Caritas által végzett beteggondozói tevékenység támogatására 41 900 lejt fordít.

Távozik az adminisztrátor

A rendkívüli ülés keretében egyébként a testület tudomásul vette Doboly Szekeres Tamásnak, a Gos-Mad adminisztrátorának a lemondását. Az ügyvezető személyes okokra hivatkozva távozik tisztségéből.

Szólj hozzá!