előző lap

Az önkormányzatok háza táján tervezéssel és számolgatással telnek el az új esztendő első napjai. Mindenki próbál tapogatózni, hogy mekkora összegekkel gazdálkodhat az idei költségvetésében. Az előjelek, a jövedelmi adó csökkenésével, nem igazán pozitívak.

 

Lassan ugyan, de alakul az idei költségvetés

A napokban tájékoztatta a megyei önkormányzat a helyi közigazgatási egységeket a jövedelemadóból és az általános forgalmi adóból (tva) származó pénzek leosztásának várható összegeiről. Mint az átiratból kiderül, a pénzügyi hatóság előjelzései szerint a megyei tanács 12.448.000 lejből gazdálkodhat idén a leosztások terén. Ebből Csíkmadarasnak összesen 571 ezer lej juthat, amennyiben az állami költségvetés elfogadásával is érvényben maradnak a leközölt számadatok. Ez lényegesen több a tavalyi 300 ezer lejhez képest. A jövedelemadóból származó visszaosztások révén 305 ezer lej juthat a községnek, ennél az összegéknél csak öt közigazgatási egység kap többet. Az élen Tusnád község áll, nem kevesebb, mint 633 ezer lejjel. Az általános forgalmi adó esetében is jó a helyzetünk, ebből 266 ezer lej jutna a községnek, ennél nagyobb összegben csak hat közigazgatási egység részesül. Ez esetben is a legtöbbet Tusnád község kaphat, mégpedig 586 ezer lejt. A következő napokban várható, hogy a pénzügytől is megkapjuk az értesítést az idei pénzleosztásokról. Csak ezt követően tudunk konkrét adatokkal szolgálni arról, hogy miből is gazdálkodhatunk idén.

Hitelből finanszírozzuk az önrészt

Többször beszámoltunk arról, hogy a  Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében 3 pályázatot nyert meg a község: a jelenleg zajló útrehabilitációs munkálatokból kimaradt utcák aszfaltozása, a községi vízhálózat bővítése, illetve a vasúton aluli falurész közvilágításának felújítása. Ezen beruházások összértéke eléri a 21 millió lejt, a kivitelezés viszont jelentős megterheli a költségvetést is. Ezért döntött úgy a községvezetőség, hogy hitelkeretet vesz fel a szóban forgó három beruházás önrészeinek finanszírozására. Ez számokban az aszfaltozás esetében 484 ezer lejt, a közvilágításnál 96 180 lejt, míg a vízhálózat bővítésére 339500 lejt jelent. Tehát a hitelkeret, amit igényelni fog az önkormányzat az kevéssel több, mint 919 ezer lej. Az előzetes ajánlatok szerint a felhasznált összegre a kamat Robor 6M+1,1% szerint számítódik ki, ami cikkünk írásakor 2,25+1,10 százalékos éves kamatot jelent.

Jelentős hiány adóhátralékból

A tavalyi év végén a pénzügyi osztály által készített jelentés értelmében nem kevesebb, mint 135 ezer lejes hiány mutatkozik a be nem fizetett adók és illetékek, illetve a ki nem fizetett különböző bírságok terén. A jelentés szerint 82 százalékban sikerült az adókat behajtani. Több mint 29 ezer lejjel tartoznak a jogi személyek, 53 ezer lejen felüli összeggel tartoznak a természetes személyek, a ki nem fizetett különböző büntetések értéke meghaladja a 71 ezer lejt. Utóbbi kizárólag a természetes személyekre vonatkozik, hiszen a cégeknek és jogi személyeknek a kincstárhoz kell befizetniük bírságaikat. A számadatok természetesen az elmúlt időszakban változtak, a konkrét adatokra a későbbiekben még visszatérünk.

Szólj hozzá!