előző lap

Az átlaghoz képest nagyobb érdeklődés övezte azt a lakossági fórumot, amit Csíkmadaras Polgármesteri Hivatala tartott szombaton a helyi kultúrotthonban. A találkozó egyetlen témája a beerdősödött kaszálók helyzetének tisztázása volt.

 

Térképmustra a fórumon. További találkozókra lehet számítani ebben a témában

A polgármester bevezetőjében elmondta, rendkívül fontos, hogy a beerdősödött kaszálók helyzetét tisztázzuk, az eddig beazonosítatlan területek jogos tulajdonosaira pedig fényt derítsünk, ehhez pedig a lakosság hathatós segítségére is szükség van.  A községvezető egy 1938-as közbirtokossági térképet, illetve az 1950-es években, feltehetően a szovjet hadsereg által készített légi felvételeket ismertette a hallgatóság előtt. Mint kiderült, ezek a dokumentumok jelentősen előremozdíthatják ezt a kérdéskört, lehetőséget nyújtva a valós állapotok visszaállítására. A bevezető után konkrét munkára is sor került. Különböző területek tulajdonosait rajzolták be a digitalizált térképeken, ez alkalommal a Felsővész dűlő területeit próbálták tisztázni a jelenlevők. Mint kiderült, ezzel a dűlővel kapcsolatban még néhány részletet kell letisztázni, és kezdődhet a parcellázási terv elkészítése. Ami még kiderült, további lakossági fórumok megtartására kell számítani, hiszen más dűlők esetében is hasonlóképpen fog eljárni a községvezetőség.

Aláírhatjuk a szerződéseket

A lakossági fórum keretében arról is szó esett, hogy két pályázat esetében is szerződéskötésre kerülhet sor a következő napokban. Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében benyújtott pályázatokról van szó. A szakminisztériumtól érkezett tájékoztatás szerint finanszírozási dokumentumot írhat alá a község a vízhálózat bővítésére. Ennek során a Kismadaras patakán befogott vizet terelnénk a már kiépített vízhálózatba, a rácsatlakozás a „Boroséknál” néven közismert falurészen történne. Összesen nyolc kilométeres vezetéken érkezne a víz a már meglévő hálózatba, a nyomvonal mentén 200 köbméteres tartály, illetve tisztítóállomás is létesülne. A beruházás révén azt reméli a községvezetőség, hogy jobb minőségű ivóvízhez juthatnak a település lakói.  A kormány által biztosított pénzalap 6,01 millió lej, az önkormányzat által fedezendő önrész 265 ezer lej körül mozog, ezek az összegek az áfát is tartalmazzák.

Ugyancsak finanszírozási szerződést írhat alá a község . azoknak az útszakaszoknak az aszfaltozásával kapcsolatban, amelyek kimaradtak a Felcsíki Integrált Projekt keretében jelenleg zajló aszfaltozási munkálatokból. A tervek az aszfaltozáson kívül a villanyhálózat földbe helyezését, illetve a közvilágítás felújítását is tartalmazzák az érintett szakaszokon. A kormány által nyújtott támogatás 14,66 millió lej, míg közel 300 ezer lejt tesz ki a község által biztosítandó önrész.

A községháza szintén várja a szerződéskötésről szóló értesítést a vasúton aluli közvilágítás felújítására vonatkozó pályázattal kapcsolatban. A november végi határidőig ugyanis ennek a kivitelezés dokumentációját is sikerült beküldeni a szakminisztériumhoz. Ennek a beruházásnak az értéke 784 877 lej, a község önrésze pedig 50 ezer lej.

Szólj hozzá!