előző lap

A szakmai tudnivalók mellett gyakorlati tanácsokat is kapnak azok az érdeklődők, akik részt vesznek a csíkmadarasi Garden Proiect kertészeti magánvállalkozás által szervezett Kertészeti Szakmai Napokon. A február 28. – március 2. között zajló rendezvény iránti érdeklődés megmutatta, van igény az ilyen jellegű szakmai rendezvényekre.

 

Számtalan érdes előadással csalogat a rendezvény

„Úgy látom, három évvel ezelőtt elkezdett munkánk kezd beérni” - fogalmazott János Ferdinánd kertészmérnök a konferencia csütörtöki nyitányaként. A Garden Proiect tulajdonosa hiánypótlónak nevezte a második alkalommal megszervezett eseményt, ahol nem csak a szakma tud találkozni és tapasztalatot cserélni, hanem fiatal, majdani vállalkozók számára is kellő rálátást tud adni annak érdekében, hogy belevágjanak egy ilyen jellegű projektbe. „Két-három hektáron ültetett gyümölcsössel egy családot el lehet tartani. Ne felejtsük, az élelemtermelésé a jövő” – hangoztatta a cégvezető.

Büszkeségnek nevezte Bíró László, Csíkmadaras polgármestere, hogy egy ilyen rangos eseménynek adhat otthont a település. Meglátása szerint az igényes forma mellett valódi tartalom is van, ez pedig csak emeli az esemény rangját.

„Azt szeretném, úgy menjünk haza ezekről a szakmai napokról, hogy legtöbbünk számára kirajzolódjanak a jövőbeli teendők, hogy megkaptuk a választ kihívásainkra” – ez már Borboly Csaba részéről hangzott el a rendezvény megnyitóján. Hargita Megye Önkormányzatának elnöke kiemelte, nagyon fontos, hogy már iskolás korban elültessük a gyerekekben a kertészeti szakma iránti szeretetet. Ennek érdekében szervezi a megyei tanács több ezer diák részvételével a kiskertész programot, hiszen így nagyobb az esélye annak, hogy ők felnőtt korban akár megélhetést is tudnak kovácsolni ebből a szakmából. Az elöljáró hangsúlyozta, rendkívül fontos a szakma és a politikum közötti állandó kapcsolattartás, ugyanis most adott az a helyzet, az a mozgástér, amikor pozitívan befolyásolhatóak a politikai döntések.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora szerint Madaras az a település, ahol bátorságból, tervekből soha nem volt hiány. Meglátása szerint egyedi és hiánypótló kezdeményezés a szakmai napok rendezvénysorozata, nincs másképp a néhány hónapja nyilvánosságot kapott fürdőépítési projekt esetében sem. „Arra bátorítom a vállalkozókat, merjenek kilépni saját árnyékukból és használják ki bátran az új lehetőségeket. Nőjük ki kicsinyes gondolkodásunkat, azt, hogy mi itt Székelyföldön nem tudnánk világra szóló eredményeket elérni. ”

Sikerült egy nívós szakmai rendezvényt létrehozni, amely igazi fejlődési lehetőséget jelent a szakmabeliek számára – hallhattuk Lázár Zoltán, Magyarország Konzulátusának külgazdasági attaséja részéről. Az illetékes felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy kövessék a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány pályázati kiírásait, melyek révén kíván az erdélyi gazdák és vállalkozók segítségére lenni a magyar kormány.

A szakmai napok során pályázati lehetőségekről, zöld felületek karbantartásáról, gyümölcsösök telepítéséről, talajtani és biotechnológiai ismeretekről, ökológiai gazdálkodásról, falugazdász programokról és még sok egyéb érdekességről is értesülhet a több száz résztvevő. Aki nem tud jelen lenni a rendezvényen, a Garden Proiect Kft. közösségi oldalán is megnézheti az előadásokat, illetve élőben is követheti azokat.

Szólj hozzá!