előző lap

Több mint két évvel ezelőtt fogalmazódott meg az igény, hogy teljesen fel kellene újítani a csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskola főépületét és udvarát. A folyamat most érkezett ahhoz a szakaszhoz, hogy elkezdődhetett a konkrét tervezés. A beruházás kivitelezéséhez szükséges anyagi forrásokat pályázatból biztosítaná az önkormányzat.

 

Teljesen új köntösbe öltöztetnék a községi iskola főépületét

A múlt héten kedden megtartott soros havi ülésén fogadta el az önkormányzati testület a pályázathoz szükséges geotechnikai és topológiai tanulmányok, illetve technikai szakvéleményezés megrendeléséhez szükséges tenderfüzeteket. A beruházás során a tanintézmény főépületének felújítását, az iskolai környezet rendezését, illetve a belső sportpálya kialakítását szeretnék megvalósítani.  Az elképzeléseket ismertetjük dióhéjban.

Az előtér és bejárat felújítás részeként sor kerülne az iskola kertjének felújítására, lebontására, a kisbejárathoz székely kapu kerülne, a masszív kőkert helyett üde, nem túl magas jól megmunkált fakert, mely Kiss Ferenc szobrát nem takarja, előtérbe helyezi. A széles bejáratnak meg kell maradnia. Az iskola bejáratának átalakítása, lépcsőbejárat felújítása, lépcsővédő kieresztéssel, faragott gerendákkal. A csatornalefolyókból kiáramló esővíz elvezetése lenne még fontos feladat.

A főépület teljes rehabilitációja során többek között a következő munkálatokat végeznék el: a belső előszoba alapjának felújítása, a kipárolgások megszűntetése. Ablakcsere, hőszigetelt ablakokra. Teljes cserépcsere, a tető renoválása. Az iskola külső falának renoválása, meszelése, a belső terek teljes körű felújítása.

Mindezek mellett a belső udvar is teljes felújításon esne át, az elképzelések szerint egy megfelelő szabadtéri sportpályát is kialakítanának.

Szólj hozzá!