előző lap

Csupán néhány adónemben eszközölt kisebb emelést csíkmadaras önkormányzata az idei évre vonatkozólag. Vannak azonban olyan adókategóriák, amelyekben a kormány kötelez drágításra. A teljesség igénye nélkül vesszük lajstromba az idei adózást.

 

Cikkünk elején fontos leszögeznünk, hogy a hatályos jogszabályok előírása szerint az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) által leközölt országos inflációs rátát alkalmazni kellett a helyi adókra. A kötelező adóemelés mellett ugyanakkor az önkormányzatok az adótörvénykönyvben meghatározott intervallumok alapján dönthettek egyes adónemek mértékéről.

Hogyan néz ki mindez Csíkmadaras esetében? Lakóházaknál például 0,08–0,2 százalék közötti adókulcsot használhatnak az önkormányzatok. A csíkmadarasi községháza továbbra is a 0,1%-os adókulcsot alkalmazza, így ez az adónem nem változott a tavalyhoz képest. Ugyancsak a tavalyi adónemet kell fizetni a nem lakóházként nyilvántartott ingatlanok esetében is. Nincs változás a belterületek után fizetendő adók összegében sem: „A” besorolású adóövezetben továbbra is 711 lej/ha, B-kategóriánál 569 lei/ha a meghatározott összeg, C-kategória esetében 427 lej/ha, míg a D besorolású adóövezetben hektáronként 278 lejt kell adózni. A belterületen található mezőgazdasági területek adózása is a 2018-as szinten maradt. Szintén nagyrészt változatlan a gépkocsik után számolt adók összege, ám ez a megállapítás a háromtengelyes, legtöbb 17 tonna összsúlyú járművek kategóriájáig érvényes.

Ami változott…

A kormány által előírt adóemelés tapasztalható a külterületek adózása terén. Ebben az esetben átlagban 40 százalékos díjemelésre kell számítani. Ez számokban például azt jelenti, hogy míg tavaly a külterületen található építkezési területre 22 lejt kellett fizetni hektáronként, ez az összeg most 31 lejre emelkedett. Szántós területek esetében 42 lejről 50 lejre emelkedik az adóérték, legelőknél 20 lej helyett 28 lejt kell fizetni hektáronként. Ugyancsak a kormány által előírtak miatt átlagban hét százalékkal emelkedett a háromtengelyes, legkevesebb 17 tonna összsúlyú járművek adózási értéke.  

Az önkormányzat saját döntése értelmében az urbanisztikai és építkezési engedélyek kiállítási illetéke esetében történtek változások: 250 négyzetméteres ingatlanig a korábbihoz képest 1 lejjel kell többet fizetni négyzetméterenként, 250-750 négyzetméteres ingatlanok esetében az érték változatlan, míg 751-1000 négyzetméter között 2 lejjel drágult a fizetendő illeték. Ezer négyzetméter fölött a 2018-as illetékes alkalmazza az önkormányzat.

Jelentősen drágult a községházán a válási illeték. Így azok, akik ezt a módját választják a házasság felbontásának, és a törvényes kötelezettségeiknek is eleget tudnak tenni, a tavalyi 500 lej helyett 750 lejes illetéket kell befizetniük a polgármesteri hivatal pénztárába.

Fontos információ, hogy a befizetendő adókra március 31-ig tízszázalékos kedvezménnyel lehet élni. Ez érvényes a jogi személyekre, illetve a külterületekre is. Továbbra is érvényes az önkormányzat tavaly meghozott döntése, miszerint az önkéntes tűzoltók teljes adókedvezményben részesülnek azokra az ingatlanokra, amelyekben állandó jelleggel laknak (még ha nincs is a nevükön), illetve a tulajdonukban levő külbirtokokra. 

Az adózással kapcsolatos összes információt honlapunkon itt tanulmányozhatják.

Szólj hozzá!