előző lap

A Vidéki Befektetéseket Kifizető Ügynökség (AFIR) szakemberei tartottak pályázati felkészítőt szerdán, április 14-én a csíkmadarasi kultúrházban. Egyik legfontosabb újdonság, hogy a korábbi évektől eltekintve idéntől természetes személyek nem pályázhatnak az AFIR-on keresztül, kizárólag cégek és egyéni vállalkozások.

 

Akit érdekel tájékozódhatott a pályázati lehetőségekről

A közel kétórás tájékoztatón két fontosabb témát érintettek a szakemberek: a nem mezőgazdasági tevékenységek támogatására, illetve az agrártevékenységek számára kiírt pályázatokról vázolták fel a legfontosabb tudnivalókat.

Mint azt Ioan Hîrb, az AFIR Hargita megyei igazgatója elmondta, a május harmadikán kezdődő pályázati időszak egyik legfontosabb újdonsága, hogy ettől az évtől kizárólag cégek és egyéni vállalkozások (PFA, II, IF, AI) adhatnak le pályázati dokumentációt. A szakember szerint arra is figyelni kell, hogy állatok vagy a pályázatban felhasznált földterületek esetében is a tulajdonjog a cégen vagy egyéni vállalkozáson kell szerepeljen, akárcsak az APIA-s támogatásra letett kérelmek is.

A tájékoztatón azt is megtudhattuk, hogy tavaly a leadott pályázatok mintegy hetven százaléka részesült finanszírozásban. A visszautasított dokumentációk közül a legtöbbet formai okok miatt nem hagyták jóvá. Idén ez másképp lesz, hiszen a kiírás szerint lehetőség adódik hiánypótlásra, ez pedig, a szakemberek szerint, jelentősen meggyarapíthatja a sikeres pályázatok számát. A megyei igazgató egyébként azt ajánlotta a jelenlevőknek, hogy amennyiben finanszírozáshoz szeretnének jutni, a pályázat összeállításához forduljanak ebben szakosodott cégekhez, hiszen így nagyobb a garancia arra, hogy elfogadják a pályázatot.

A pályázatokkal kapcsolatosan a www.afir.info internetes portálon lehet tájékozódni, illetve információk igényelhetőek a kifizetési ügynökség Kossuth utca 24 alatti székhelyén, valamint a 0266 312 522-es telefonszámon, és az  ojfir.harghita@ afir.info drótposta címen. 

Szólj hozzá!